Connect with us

Subscribe

Zanimljivosti

Zemlja i Mars će večeras biti najbliži, sledeći “bliski susret” će se desiti za 15 godina

Ovakva konvergencija se neće ponoviti u narednih 15 godina.

Udaljenost između Zemlje i Marsa 6. oktobra iznosiće 62,1 milion kilometara. Tada će se planete početi udaljavati jedna od druge, a takva konvergencija se neće ponoviti u narednih 15 godina.

Tokom “sastanka” Mars će biti lako vidljiv sa ili bez teleskopa. 

Kao što se može vidjeti na snimku ispod, Zemlja i Mars su u eliptičnim orbitama, što znači da se međusobno približavaju ili udaljavaju u zavisnosti od položaja na putanji.

Ove dijve planete su najbliže kada se Zemlja na svojoj eliptičnoj putanji nađe u tačci koja je najudaljenija od Sunca (afel), a Mars u tačci najbližoj Suncu (perihel).  U tom trenutku udaljenost između planeta može biti 54,6 miliona kilometara. 

Kada su Zemlja i Mars na suprotnim stranama Sunca i oboje su u svom afelu, udaljenost između njih može premašiti 400 miliona kilometara.

Jedan od rekordnih planetarnih susreta dogodio se 2003. godine, kada je između Zemlje i Marsa bilo svega 55,7 miliona kilometara. Nakon večerašnjeg približavanja, naša planeta će početi sve više da se udaljava od sog “susjeda”. Proces udaljavanja će trajati do 2029. godine, kada će se planete ponovo početi da se kreću jedna prema drugoj i 2035. godine će se približiti na 56,9 miliona kilometara.

Ova godina bila je sjajna prilika za pokretanje mnogih misija na Crvenu planetu. Pored lansiranja Nasinog rovera Perseverance u julu, na Mars su krenule još dvije misije.

Sledeća serija misija – na primer, povratak – dogodiće se 2022. godine, i trajaće 20 miliona kilometara duže, budući da će planete tada biti udaljene 81,5 miliona kilometara jedna od druge.

nationalgeographic.rs

Dobijajte najnovije vijesti na mail

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Mandatar zatražio imena kandidata za ministre

Aktuelno

Eraković razriješen, Đurović Raonić na čelu KCCG

Aktuelno

Dobijajte najnovije vijesti na mail

Copyright � 2019. Portal Press � Zabranjeno korišćenje bilo kog sadržaja ili slika bez pisane dozvole

Connect
Dobijajte najnovije vijesti na mail