Connect with us

Subscribe

Turizam

Završeno probijanje ulaza u Đalovića pećinu

Otvaranje najkasnije do 2022. godine

Danas je završeno probijanje ulaza u Đalovića pećinu za potrebe turističke valorizacije, čime su stvoreni uslovi za početak najzahtjevnije faze projekta koja obuhvata uređenje unutrašnjosti pećine u dužini od oko 800 metara. Posrijedi je, kako je ocijenio predsjednik Opštine Petar Smolović, veoma značajan projekat za Bijelo Polje, ali i za čitavu Crnu Goru.

“Kao što ste upoznati završen je put, završeno je elektrosnabdijevanje, završava se vizitoring centar, ali je upravo ulazak odnosno proboj ovog tunela koji ulazi u srce pećine ključan za finiširanje projekta. Nadam se da će radovi teći planiranom dinamikom, i nadam se da ćemo najkasnije do 2022. otvoriti Đalovića pećinu za posjetioce“, kazao je Smolović.

Projektom uređenja Đalovića pećine je predviđena montaža specijalnih staza i rasvjete, pri čemu će se maksimalno čuvati unutrašnjost pećine i prirodni ambijent kazao je speleolog Željko Madžgalj.

“Ovo nije obična pećina, to je u svjetskim I evropskim razmjerama dar prirode i mi smo kao država Crna Gora i Opština Bijelo Polje su uložili velike napore da bi došli do ove faze.  Jer ovo nije jednostavan projekat i često se govori o tome da je prvi uslov za valorizaciju pećine pristupačnost, a mi vidimo koliko je uloženo da se dođe do ove faze i izgradnja puta i izgradnja žičare proboj zarušenog ulaza. Ovo je jedan od najzahtjevnijih projekata ne samo u turizmu, nego uopšte građenivnski poduhvat u Crnoj Gori”, kazao je Madžgalj.

Predsjednik Opštine nije krio zadovoljstvo viđenim nakon što je po prvi put ušao u dio pećine koji će biti dostupan posjetiocima.

“Ja sam imao ranije priliku da prolazim kroz kanjon Bistrice i dolazio sam do samog ulaza u pećinu. Ovo što sam danas vidio je zaista impozantno i mi smo prošli nekih 300 metara koji se mogu proći u ovoj fazi i ovo svako treba da doživi”,  kazao je Smolović.

Speleolog Željko Madžgalj je podsjetio da je ideja ovog projekta da se u svim fazama maksimalno zaštiti klisura i pećina, što će prema njegovim riječima, bez ikakve dileme, biti najbolji turistički proizvod u Crnoj Gori.

“Sve pećine da se spoje u Crnoj Gori na jednu stranu vjerovatno ne bi imale potencijal i ljepotu kao Đalovića pećina. Mi smo veoma ponosni što ćemo imati u skorijoj budućnosti čime da se pohvalimo I ovo će biti projekat koji će generisati sve ostale grane posebno turizma i ugostiteljstva”, kazao je Madžgalj.

U okviru zahtjevnog projekta valorizacije Đalovića pećine, u toku je izgradnja žičare od manastira Podrvh do servisnog objekta ispred ulaza, ugostiteljsko- servisnog objekta na obali Bistrice, kao i rekonstrukcija puta Gubavač-Bistrica sa gradnjom novog mosta na Bistrici. Ranije je završena izgradnja elektroenergetske infrastrukture, uključujući trafostanicu “Bistrica” i put Bistrica-manastr Podvrh. Ukupna vrijednost svih ugovorenih radova je oko 23 miliona eura.

Dobijajte najnovije vijesti na mail

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dobijajte najnovije vijesti na mail

Copyright � 2019. Portal Press � Zabranjeno korišćenje bilo kog sadržaja ili slika bez pisane dozvole

Connect
Dobijajte najnovije vijesti na mail