Connect with us

Subscribe

Prenosimo

Policija provjerava Nacionalne parkove: Pod lupom istražitelja i šef službe za finansije Dragan Đukić

Pod provjerom su i sumnje u partijsko zapošljavanje, isplatu odšteta zaposlenima koji su ranije otpušteni zbog povreda radnih obaveza, a sporna je i nabavka čamca za NP Skadarsko jezero

Inspektori za borbu protiv privrednog kriminala, po nalogu Tužilaštva, prije nekoliko dana su u Javnom preduzeću za nacionalne parkove Crne Gore počeli sa provjerom finansijske dokumentacije, saznaje portal Aktuelno.

Kako nam je saopštio izvor blizak istrazi, pod sumnjama istražitelja su doskorašnja predsjednica Upravnog odbora Nacionalnih parkova Marina Jočić, direktorica Jelena Kljajević i šef službe za finansije Dragan Đukić.

Inspektori provjeravaju sumnje da su Jočić, Kljajević i Đukić nezakonito dodjeljivali veće koeficijente za obračun zarada privilegovanim zaposlenima.

-Pod provjerom su i sumnje u partijsko zapošljavanje, isplatu odšteta zaposlenima koji su ranije otpušteni zbog povreda radnih obaveza, a sporna je i nabavka čamca za NP Skadarsko jezero – precizirao je naš izvor.

Jočić je preuzela Nacionalne parkove u decembru prošle godine, a smijenjena je krajem jula odlukom premijera Zdravka Krivokapića. Tokom njenog mandata dogodilo se nekoliko spornih događaja. Već na startu se krenulo u čišćenje kadrova bivše vlasti, a istovremeno su prema pisanju medija zapoljavane partijske kolege. Jočić je to čak i javno priznala.

Jočić je u maju u emisiji na A1 televiziji priznala da zapošljava po političkoj osnovi. Ona je kazala da svako ko kaže da ne zapošljava po tom kriterijumu nije iskren.

“Jeste li Vi zaposlili partijske kadrove otkako ste došli na čelo Nacionalnih parkova”, pitala je voditeljka Jočić.

“Nisam ja, nego su bili neki oglasi. Neki ljudi su se zaposlili. Ja mislim koga god bih zaposlila da ima neki politički bekgraund. To je… Ostvarivanje pravde. Ako čovjek ima fakultet ili je osposobljen za neki posao, a sada sa 45 godina nije bio u prilici da ima jednog dana radnog staža, mislim da je fer, da je pošteno i da nema nikoga ko bi mogao da zamjeri da se takvom čovjeku da šansa”, rekla je Jočić.

Na pitanje voditeljke da li je ona nekog takvog zaposlila, Jočić je odgovorila potvrdno.

“Pa, jesam, jesam, nekoliko ljudi. Ja sad tačno ne znam. Neke primamo na određeno vrijeme, prije svega da vidimo da li znaju da rade, to nam je najvažnije. Da ste mi rekli da pripremim taj podatak, ja  bih ga sa zadovoljstvom pripremila, mene nije sramota”, odgovorila je predsjednica Upravnog odbora Nacionalnih parkova.

Od kada su u Nacionalnim parkovima Crne Gore na dužnost stupile Marina Jočić i Jelena Kljajević do maja raspisano je više od 20 oglasa za zapošljavanje. Od toga 5 za direktore organizacionih jedinica i 3 za pomoćnike direktora u ovom JP. Osim oglasa, od početka godine do maja zaključeno je i više od 20 ugovora o privremenim i povremenim poslovima i ugovora o djelu. Novi Akt o sistematizaciji usvojen je 26. marta 2021. godine, a broj radnih mjesta povećan je za čak 50 u odnosu na broj predviđen prethodnom sistematizacijom.

aktuelno.me

Dobijajte najnovije vijesti na mail

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dobijajte najnovije vijesti na mail

Copyright � 2019. Portal Press � Zabranjeno korišćenje bilo kog sadržaja ili slika bez pisane dozvole

Connect
Dobijajte najnovije vijesti na mail