Connect with us

Subscribe

Aktuelno

Mugošin sin u organizacionom odboru za „Expo“

Miljan Mugoša generalni direktor Generalnog direktorata za ekonomsku i kulturnu diplomatiju u Ministarstvu vanjskih poslova i sin nekadašnjeg gradonačelnika Miomira Mugoše, imenovan je odlukom Vlade za člana organizacionog Odbora za učešće na svjetskoj izložbi „EXPO 2020 DUBAI“, piše Pobjeda.

Iako su Ujedinjeni Arapski Emirati zvanično tražili da se Expo 2020. odloži zbog koronavirusa, Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) izabralo je u aprilu ove godine najpovoljniju ponudu za opremanje crnogorskog paviljona na toj izložbi.

Ponuda koju je MVP odabralo vrijedna je 2.300.000 eura.

UAE su početkom aprila, zbog pandemije koronavirusa zvanično zatražili odlaganje Svjetske izložbe 2020. godine, koja je trebalo da u oktobru bude održana u Dubaiju.

Kako je tada saopštio Međunarodni biro izložbi (IBE), iz Emirata su Poslije konsultacija sa njima, zemljama učesnicama i drugim uključenim stranama, predložili da se Expo 2020 Dubai pomjeri s 1. oktobra 2020. na 31. mart 2022.

Pobjedi je iz MVP-a tada nezvanično pojašnjeno da pripreme za Expo teku odavno, da je za sada samo izabrana najbolja ponuda, ali da ugovor neće biti potpisan dok traje pandemija koronavirusa, odnosno da će se ugovor sklopiti kada se za to steknu uslovi.

Prema dokumentu koji je objavljen na portalu javnih nabavki MVP-a, najpovoljniju ponudu za opremanje crnogorskog paviljnona na Expo-u dale su kompanije „Simmetrico s.r.l.“ i „Simmetrico Operations DWC-LLC“, kompanije sa sjedištima u Milanu i Dubaiju.

U Rješenju o izboru najpovoljnije ponude navodi se da su ove dvije kompanije, između ostalog, dostavile i pismo Anara Alakbarova, direktora azerbejdžanskog Centra „Hejdar Alijev“ u Bakuu, a koje se odnosi na to da su ove dvije kompanije izvodile radove na azerbejdžanskom paviljonu za Expo 2015. u Milanu. Iste kompanije adaptirale su i paviljon Sjedinjenih Američkih Država u Milanu, Monaka za Expo 2017. održan u Astani, a u svojoj ponudi dostavile su i priznanje komoanije „Sembol construction“, za doprinos izgradnji objekta Međunarodne specijalizovane izložbe, odnosno Expo 2017. u Kazakstanu.

Dubai je za organizaciju svjetskog sajma uložio milijarde, a prema pisanju medija računalo se posjetu na oko 25 miliona turista. Kako se navodi, UAE je zatražio dozvolu da i dalje koristi “Expo 2020 Dubai” kao zvanično ime događaja.

Dobijajte najnovije vijesti na mail

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Mandatar zatražio imena kandidata za ministre

Aktuelno

Eraković razriješen, Đurović Raonić na čelu KCCG

Aktuelno

Dobijajte najnovije vijesti na mail

Copyright � 2019. Portal Press � Zabranjeno korišćenje bilo kog sadržaja ili slika bez pisane dozvole

Connect
Dobijajte najnovije vijesti na mail