Connect with us

Subscribe

#Covid19

MITROPOLIJA: Poštovati mjere, slavu slaviti u užem krugu

Krsne slave trebalo bi proslaviti osvećenjem slavskog kolača i u krugu porodice, saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska, koja je vjernike, ali i sve druge građane, pozvala na poštovanje zdravstvenih mjera, radi stavljanja pod kontrolu koronavirusa.

Sličnu poruku uputio je i direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša, koji je u Jutarnjem programu TVCG apelovao na vjernike da slavu slave u krugu porodice.

“Stoga, rukovodeći se, nedavno primljenim, umjesnim i razboritim pismom Instituta za javno zdravlje Crne Gore, ali i namjerom koju smo imali i prije njega, pozivamo pravoslavne vjernike, naročito one koji će u narednom periodu proslavljati svoje krsne slave, da ove godine to urade uzdržanije i skromnije nego inače”, rekli su iz Mitropolije.

Lijepo je i blagosloveno, kažu, ugostiti svoje rođake i prijatelje u svom domu na dan krsnog imena, ali je, napominju, još ljepše i blagoslovenije, naročito u ovakvoj zdravstvenoj situaciji, brinuti o dobrobiti svih naših bližnjih.

“Smatramo da je umjesno da se krsne slave, kojih je dosta u narednih par mjeseci, po našim domovima ovoga puta proslave u užem krugu, uz blagoslov doma od strane sveštenika ili blagosiljanje slavskog kolača u hramovima, u dogovoru sa parosima”, navode iz Mitropolije.

Ističu da je ovo odlično vrijeme da se podsjetimo da je krsna slava, prvenstveno i iznad svega, duhovno slavlje, kojim se podsjećamo na dan kad su naši preci primili spasonosnu hrišćansku vjeru, te da taj dan provedemo molitveno i blagosloveno.

“I na kraju, ne osvrćući se previše na ponovno zahuktalu anticrkvenu i antivjersku medijsku kampanju, prepunu neistina o Crkvi i nerazumijevanja prema vjerujućim ljudima, pozivamo sve vjernike i sve građane da praštaju jedni drugima i da ne zaborave ono što je u posljednje vrijeme često ponavljao mitropolit Amfilohije – bogomržnja i bratomržnja su opakiji virusi od bilo kojeg poznatog virusa”, kažu iz Mitropolije.

Dobijajte najnovije vijesti na mail

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Mandatar zatražio imena kandidata za ministre

Aktuelno

Eraković razriješen, Đurović Raonić na čelu KCCG

Aktuelno

Dobijajte najnovije vijesti na mail

Copyright � 2019. Portal Press � Zabranjeno korišćenje bilo kog sadržaja ili slika bez pisane dozvole

Connect
Dobijajte najnovije vijesti na mail