Connect with us

Subscribe

Prenosimo

MIROSLAV ĆOSOVIĆ: Marina Jočić slagala da se Ivan Crnojević potpisao kao „srpski voevodič“, pred popis kreće oluja laži srpskih nacista

Političarka Marina Jočić je 13. avgusta na svom FB profila objavila kako Cetinjski manastir nije vlasništvo grada Cetinja, nego je Cetinje vlasništvo manastira, i još:

„Ko ne vjeruje, neka pročita osnivačku povelju Ivana Crnojevića (u potpisu srpski vojevodič) i testament kralja Nikole (kralj srpske CG).“ (link)

NE POSTOJE NIKAKVI DOKAZI DA JE IVAN CRNOJEVIĆ BIO SRBIN

U povelji o kojoj Jočićka govori Ivan Crnojević se nije potpisao kao „voevodič srpske zemlje“, Jočićka je jednostavno izmislila da se Crnojević tako potpisao.

Ivan Crnojević se nikada nije deklarisao kao Srbin, ne postoji takav dokument niti postoji ijedan jedini dokument u kom ga neki njegov savremenik označava kao Srbina.

Ivan Crnojević je osnivač Cetinjskog manastira, grada Cetinja i podlovćenske Crne Gore i može se smatrati osnivačem Crnogorske crkve jer je u njegovo vrijeme Cetinjska mitropolija bila autokefalna, Srpska crkva u to vrijeme nije ni postojala. Da svoju crkvu nijesu smatrali kao dio ili nastavljače Srpske crkve, dokazuje i crkveni kalendar Crnojevića za 1494. godinu u kome nema nekih od najznačajnijih srpskih svetaca kao što su Sv. knez Lazar Hrebeljanović koji je poginuo na Kosovu 1389. ili kralj Milutin Nemanjić, a Sv. Sava, osnivač Srpske crkve, je u kalendaru upisan crnim slovima (prvo slovo crveno), kao običan svetac, jedan između stotina drugih. U istom crkvenom kalendaru nalazi se Egipćanin Sv. Antonije Veliki koji je označen svim crvenim slovima, dakle, Crnojevićima i Crnogorcima Egipćanin Veliki Antonije je bio važniji svetac od Svetog Save.

„VOEVODIČ SRPSKE ZEMLJE“ SU FALSIFIKOVANE RIJEČI PRIPISANE VLADICI DANILU

Sintagma „voevodič srpske zemlje“ je pripisana vladici Danilu, navodno se on tako potpisao na jednoj knjizi. No, još prije više od 80 godina srpski istoriografi i nacionalisti Andrija Luburić i Špiro Perović su zaključili da je to falsifikat i da je nemoguće da se vladika Danilo tako potpisao, dio iz njihove knjige možete pročitati na portalu Montenegrina, u prilogu – Andrija Luburić: Zapis vladike Danila “voevodič srbskoj zemlji” je falsifikat.

U tekstu „ANDRIJA MANDIĆ GOVORIO U VELICI: Zamislite da je neki ljotićevac govorio u kragujevačkim Šumaricama!“ koji je Luča objavila 12. avgusta, sam napisao: „Srpski nacisti su čvrsto uvjerni da će im laži i dalje donijeti mnogo čega dobroga.“

Već śutradan Marina Jočić je slagala da se Ivan Crnojević potpisao kao „voevodič srpske zemlje“. Jočićka računa kako će lažima učvrstiti u srpstvu nekog posrbljenog Crnogorca koji nikada nijednu knjigu koja se tiče istorije, nije pročitao.

Laži su srpstvu mnogo toga donijele, istina, laži su srpstvu u određenim istorijskim periodima dale i lažno samopouzdanje, pa je to srpstvo puno koštalo. Neutemeljeno samopouzdanje je jednako loše kao i nedostatak samopouzdanja.

Portal Luca / portalluca.me

Dobijajte najnovije vijesti na mail

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dobijajte najnovije vijesti na mail

Copyright � 2019. Portal Press � Zabranjeno korišćenje bilo kog sadržaja ili slika bez pisane dozvole

Connect
Dobijajte najnovije vijesti na mail