Connect with us

Subscribe

Manifestacije

Maslinijada slavi punoljetstvo u prisustvu nekoliko hiljada posjetilaca

Tradicionalna poljoprivredno –turistička manifestacija „Maslinijada“ ove godine obilježava „punoljetstvo“ – 18 godina postojanja.

Maslinijadu su inicirali istinski zaljubljenici u maslinarstvo, tradiciju koju vjekovima čuva Stari Bar. Na 18. Maslinijadi koja se održava ovog vikenda u Starom Baru, 60 izlagača je izložilo proizvode od maslina, a prvog dana manifestaciju je posjetilo nekoliko hiljada ljudi iz zemlje i inostranstva. Nagradu za najuspješnijeg maslinara ove godine dobio je Bajazit Haverić.

Ovogodišnju Maslinijadu zvanično je proglasio otvorenom predsednik Opštine Bar Dušan Raičević .

-U drevnom Starom Baru, danas okupanom Suncem, okupili smo se u čast masline svetog drveta iz vremena antičkog doba, svjedoka mnogih civilizacija, imperija, osvajača, simbola mira i besmrtnosti koji su naši preci sa posebnom pažnjom odgajali, a nama ostavljali u amanet da nastavljamo tradiciju po kojoj se Bar prepoznaje. Okupili smo se da sa vrijednim domaćinima, proizvođačima, pokažemo raznovrsnost bogatstva grada pod Rumijom , kazao je Raičević dodajući da Bar postaje važan turistički, privredni i kulturni centar.

Prema riječima Raičevića, za sve to su uloženi značajni napori Vlade, Opštine i svih institucija i zahvaljujući uspješnoj saradnji otpočela je realizacija kapitalnih projekata kao što je Kuća maslina na kojoj se izvode radovi.
– Nadamo se da će naredne godine dio programa ove manifestacije biti realizovani u novoizgrađnom objektu Kuće maslina koji će Starom Baru dati novu vrijednost, rekao je Raičević.
Maslinari i drugi poljoprivrednici su iz opštinskog Budžeta potpomognuti značajnim sredstvima. Za agrobudžet u prošloj i tekućoj godini je iz opštinskog budžeta izdvjeno po 300 hiljada evra. Raičević je najavio nova ulaganja u Stari grad koja su „visoko na ljestvici prioriteta opštine Bar“
-Cijenjeni gosti, želim da se lijepo provedete u Starom Baru, da uživate u svim proizvodima koji su nam vrijedni sugrađani izložili i da sa sobom ponesete lijepe uspomene iz Straog grada koje će vas ponovo vratiti ovom mjestu, istakao je Raičević koji je 18.Maslinijadu zvanično proglasio otvorenom.

Podrška ministarstva poljoprivrede ne ogleda se samo u realizaciji manifestacije, već podršci maslinarima da obnove stare maslinjake, zasade nove, primjenjuju agro tehničke mjere. U oktobru je postaljen kamen temeljac za izgradnju nacionalne Kuće maslina u Starom Baru, projekat milionske vrijednosti koji realizuju Vlada Crne Gore i Opština Bar
Generalni direktor Direktorata za poljoprivredu Radana Damjanović čestitala je organizatorima godinu punoljetstva Maslinijade, koju su uspjeli učiniti prepoznatljivom i iz godine u godinu sadržajnijom i atraktivnijom i proizvođačima i posjetiocima.

-Projkti koje smo započeli daju nam za pravo da kažemo da godina prolazi u znaku maslinarstva. Nedavno smo obilježili početak izgradnje Kuće maslina, važnog kapitalnog projekta koji će nesumljivo doprinijeti boljoj valorizaciji poljoprivrednih i turističkih potencijala ovog kraja . Kuća maslina će biti centar crnogorskog maslinarstava i kuća svih maslinara, mjesto gdje će se proizvoditi najkvalitetnije ulje, edukovati proizvođači i potrošači, promovisati maslinarstvo, a i imati veliki turistički značaj, kazala je Damjanović.

Direktorka Direktorata istakla je standard u proizvodnji maslinovog ulja. Prema njenim riječima, opremljena je laboratorija za analizu kvaliteta i otpočele aktivnosti na uspostavljanju panela za organoleptičku ocjenu djevičanskog ulja kao preduslova za njegovu kategorizaciju
-Predstoji nam važan projekat, zaštite oznake porijekla maslinovog ulja kao logičan sled i rezultat različitih edukativnih aktivnosti i studijskih putovanja koja smo u saradnji sa našim maslinarima realizovali. Kao i do sada maslinari će imati podršku ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja kada je modernizacija i proširenje proizvdonje u pitanju. Sigurna sam da ćemo zaječkim radom uspješno odgovoriti budućim zadacima i realizovati nove projekte, kazala je Damjanović i poželjela maslinarima uspješan rad i da Maslinijada još dugo traje.

U ime organizacionog odbora, jedan od utemeljivača i idejnih tvoraca Maslinijade, Suljo Mustafić predsednik NVO „Maslinijada“ istakao je da je Stari Bar danas po 18.put kao i hiljadama godina ranije otvoren za sve ljude dobre volje, kao i za sve one „koji vole našu milenijumsku tradiciju“
-Maslina je naš najstariji znak prepoznavanja, naš kod i naša najstarija kultura. Povezuje nas jače od bilo kog spomenika u milenijumskom trajanju ovog grada jer su Stari grad izgradili trgovci solju i maslinari, kako kaže predanje, kazao je Mustafić i zahvalio maslinarima koji se trude da njihovi maslinjaci budu što bolji.
-Ova godina i nije baš najrodnija, ali je isto tako puna kvalitetnog ulja, dobrih i kvalitetnih maslina i svih ostalih proizvoda ovog kraja, kazao jeMustafić dodajući da sve što se radilo u proteklom periodu biće valorizovano kroz realizaciju projekta Kuća maslina. Mustafić se zahvalio pokroviteljima Maslinijade, Opštini Bar, kao i ministarstvu poljoprivrede koji podržavaju manifestaciju, zatim Kulturnom centru i Turističkoj organizaciji Bar, Komunalnom preduzeću, Centru bezbjednosti Bar…

Već 18 godina Maslinijadu podržava TO Bar. Direktor TO Bar Emil Kukalj ističe da mu je drago da svih godina Turistička organizacija podržava Maslinijadu, a i obećao je da će tako biti u buduće
-Trudićemo se da kulturno –zabavni program, i gastronomska ponuda, karakteristična za Strai Bar budu na što većem nivou. Maslinijada je postala sinonim za dobru manifestaciju, prepoznata ne samo u Crnoj Gori već i šire. Drago nam je što su danas sa nama i brojni gosti iz zemalja okruženja, inostranstva, a i brojne delegacije koje su tu u čast proslave Dana opštine Bar, kazao je Kukalj i svim posjetiocima i učesnicima poželio dobar provod na manifestaciji.

Maslinijada je poznata i po sadržajnom kulturno-zabavnom programu, a ima i takmičarski karakter.
Nagradu za najbolje održavane maslinjake dobili su: Andrija Đurović, Mehmed Vulić (ovu nagradu tradicionalno dodjeljuje porodica Martinović). Prvu nagradu za najbolji mladi zasad dobio je Bećir Bošković (nagradu dodjeljuje Lazo Božović), drugu nagradu dobio je Said Čantić.

Nagradu za najkvalitetnije maslinovo ulje dobili su Nijazim Bećović, drugu nagradu je dobio Sadetin Sado Peričić.

Najlješe uređen štand na 18.Maslinijadi ima Mujo Asović, drugoplasirani je Sabrija Ljujić, zatim Filip Jovović, Samir Omeralović,Dino Kurtović

Maslinijada je počela u petak, tradicionalnim pohodom- stazama maslinara kada su vrijedni maslinari sa prijateljima obišli hiljadugodišnje zasade u Džidžarinu. Tradicionalna 18.Maslinijada traje i u nedelju.

Izvor: jedro.me


Dobijajte najnovije vijesti na mail

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abazović potvrdio navode Gorana Đurovića: On je bio odličan kandidat za ministra odbrane

Aktuelno

Reakcija Beograda: Srbija protjerala Tarzana Miloševića

Aktuelno

Dobijajte najnovije vijesti na mail

Copyright � 2019. Portal Press � Zabranjeno korišćenje bilo kog sadržaja ili slika bez pisane dozvole

Connect
Dobijajte najnovije vijesti na mail