Connect with us

Subscribe

manifestacije

Kriminalna organizacija čijih je šest šlanova uhapšeno po nalogu SDT-a: Prenijeli 840 kilograma kokaina iz Južne Amerike u Evropu

Od 13 osoba za koje se sumnja da su dio međunarodne kriminalne organizacije koja se bavila krijumčarenjem droge, a neki od njih povezuju se sa zapljenom 5,7 tona kokaina u vodama Venecuele, sedam je nedostupno crbogorskih organima dok je šest uhapšeno juče po po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva.

To je saopštila specijalna tužiteljka Mira Samardžić na konferenciji za novinare koju organizuje Uprava policije i Specijalno državno tužilaštvo povodom realizacije predmeta međunarodnog karaktera koji se odnosi na krijumčarenje opojnih droga, kao i procesuiranja kriminalne organizacije za koju se sumnja da je vršila krivična djela utaje poreza. 

Ona je kazala da je da za dvije godine koliko se radi predmet za međunarodni šverc cigareta ostvarena je saradnja sa Portugalom, Austrijom, Francuskom, Hrvatskom i Srbijom, a kako je dodala, značajnu ulogu ima i i Europol.

Prema saznanjima Pobjede, uhapšeni su Nikica Todorović, Damjan Vukašinović, Milovan Lolo Laković, Ranko Stojović, Radoje Radulović, Milica Bukilić, Jovan Ercegović, Marko Stević, Veljko Jovanović, Mario Lazović, Darko Giljača.

Kao članovi kriminalne organizacije označeni su i Z. K. i Dragana Prostran (Sanja Roćen).

Osumnjičeni su privedeni kod tužioca, koji im je odredio zadržavanje do 72 sata, nakon čega će biti privedeni sudiji za istrage koji će se izjasniti o pritvoru.

Prema riječima Samardžić, ta kriminalna organizacija formirana je 2018. godine i djelovala je do septembra kada je u Portu u Portugalu zaplijenjena veća količina kokaina.

– Ova kriminalna organizacija do sad je prenijela 840 kilograma kokaina i je delovala i na Karipskim ostrvima pored zemalja koje sam prethodno navela. Zadatak ove organizacije bil je krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike  do Evrope radi sticanja dobiti – kazala je Samardžić.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je kazao da su kriminalne organizacije koje deluju na međunarodno nivou su veoma moćne, a da bi im se stalo na put, prema njegovim riječima. prvo je bilo neophodno formirati adekvatne zakone, zatim formirati sektore Specijalnog tužilaštva i Specijalno policijsko odjeljenje.

– Veliki dio pripadnika ovih kriminalnih organizacija su Crnogorci što je zabrinjavajuće. Droga ovog tipa i u ovim količinama moguće da se proizvede i transportuje uz odličnu organizaciju- istakao je Katnić.

Prema njegovim riječima, u konkretnom slučaju, ova kriminalna organizacija držala novac na računima u inostranstvu.

Samardžić je kazala da je ta organizacija, jedan kilogram je u Americi nabavlja za pet ili šest hiljada eura a u Evropi je prodavan od 40 do 50 hiljada eura

– Pojedini pripadnici te grupe imali su ulogu da prenose poruke između članova, a angažovani su i pomorci – kazala je Samardžić.

Glavni specijalni tužilac je istakao da Brana Gvozdenovića nema u predmetu “Kaspija”.

– Da ga ima, provjeravali bi ga kao i sve ostale – dodao je Katnić.

Katnić je prokometarisao Nezavisni dnevnik Vijesti.

– Vijesti svjsno ili nesvjesno djeluje kao istočno njemačka služba Štazi – kazao je Katnić.

Državni udar

Kometnarišući državni udar u Crnoj Gori i poslanike Demokratskog fronta koi su učestvovali u njemu, on je kazao da su Milan Knežević i Andrija Mandić i dalje poslanici ali ako preduda postane pravosnažna, Katnić kaže da će obojica biti suspendovani.

– Asad je preko svog evropskog advokata dao izjavu i kazao je sve što nas je interesovalo i što smo mi mislili da je istina. Obećao je da će doći ali kako nije došao ponovo smo podigli potjernicu za njim – kazao je Katnić.

Prema mjegovim riječima, rusi su kazali da bi saslušanje Šišmakova i Popova dovelo do ugrožavanja Rusije i pozvali su se na neki zakon iz 50-ih godina.

– Volim Rusiju jer smo 300 godina ratovali protiv Otomana i ovo nema veze sa Rusijom već sa pojedincima – kazao je Katnić.

Glavni specijalni tužilac govoreći o likvidaciji Šćepana Roganovića koji je ubijen 13. februara ove godine. kazao je da je on ubijen iz “bezobzirne osvete”.

Utaja poreza

Specijalna tužiteljka Lidija Mitrović navela je da je pokrenuta istraga protiv 23 fizičkih i tri pravna lica za utaju poreza i pranje novca.

Delovanje te kriminalne organizacij, prema njenim riječima,  slično je kao i predmetima “Vardar” i “Klap”.

– Članovi ove kriminalne organizacije  su osnovala pravna lica za izdavanje fiktivnih faktura za druga pravna lica. Keš bi se vraćao uplatiom uz zadržavanje određene provizije. Šteta za budzet je 2.500.000 eura – kazala je Mitrović.

Prema njenim riječima, vlasnici ovih pravnih lica nijesu znali čeme se bave kompanije čiji su osnivači. Njihov zadatak je bio uglavnom da uplaćuju novac na banku.

– Istraga u ovom predmetu nije okončana. Identifikovati smo da je glavna karika u funkcionisanju ove kriminalne organizacije knjigovođe koji su knjižili fakture iako su znale da su fiktivne – kazala je Mitrović.

Ona je kazala da se ova djela ponavljaju i da su rasprostranjeno na teritoriji Crne Gire zbog čega tužilaštvo i dalje radi na njihovom suzbijanju.

Katnić je istakao da SDT utvrđuje  imovinu ovih kompanija koje su se bavile utajom porez a i pranja novca.

– Svakako ćemo paralelno sa istragom pokrenuti privremeno oduzimanje kriminalom zarađen novac – kazao je Katnić.

Dobijajte najnovije vijesti na mail

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abazović potvrdio navode Gorana Đurovića: On je bio odličan kandidat za ministra odbrane

Aktuelno

Reakcija Beograda: Srbija protjerala Tarzana Miloševića

Aktuelno

Dobijajte najnovije vijesti na mail

Copyright � 2019. Portal Press � Zabranjeno korišćenje bilo kog sadržaja ili slika bez pisane dozvole

Connect
Dobijajte najnovije vijesti na mail