Connect with us

Subscribe

Aktuelno

DŽOMIĆ SAOPŠTIO: Vlada dala saglasnost Glavnom gradu da otuđi crkveno zemljište

Protojerej-stavrofor Velibor Džomić saopštio je da su iz medija saznali da Glavni grad Podgorica planira da Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi (CPC) prenese pravo svojine na gradskom građevinskom zemljištu u neposrednoj blizini Crkve Svetog Đorđa.

“U jeku epidemije i katastrofalne zdravstvene situacije, umjesto da se brine o zdravlju građana i da sve snage uloži u izgradnju nedostajuće gradske bolnice u Podgorici, gradska vlast istrajava na neobjašnjivom sijanju podjela i podsticanju sukobljavanja građana na vjerskoj osnovi”, rekao je Džomić.

Smatra da je apsurdnije to što takvu odluku donosi, kako je rekao, odlazeća Vlada sa potpisom premijera koji je postao narodni poslanik.

“Odluka je nezakonita i iskoristićemo sva pravna sredstva da se poništi. Dovoljno je da kažem da je u zahvatu DUP Nova varoš 2 upisan samo jedan vjerski objekat – Crkva Svetog Đorđa. A na Кoniku, gdje je detaljnim planom predviđena izgradnja vjerskog objekta, Glavni grad je pokušao, i to neuspješno, da tu parcelu iznajmi privatnicima za auto-perionicu!?! Namjera je jasna: tamo gdje je planiran vjerski objekat gradnja se ne dozvoljava, a poklanja se imovina, i to oduzeta od Crkve, tamo gdje nije planiran nikakav vjerski objekat”, saopštio je Džomić.

Posebno Džomić ukazuje da je riječ o zemljištu koje je, prema dostupnim javnim ispravama istorijskog i pravnog karaktera, oduzeto poslije Drugog svjetskog rata od Crkve Svetog Đorđa.

“Zato je namjera Glavnog grada još više u sukobu sa moralom i sa pravdom. Bojim se da u takvom postupanju ima i elemenata za krivičnu odgovornost. Formiraćemo pravni tim koji će se baviti ovim pitanjem radi zaštite prava naše Crkve. Obavještavam javnost da gradonačelnik Ivan Vuković, kao i njegov prethodnih Stijepović, ništa nisu preduzeli da izvrše obaveze Glavnog grada prema Mitropoliji na osnovu sporazuma iz 2014. godine za zemljište preko puta Crkve Svetog Đorđa”, rekao je on.

Džomić podsjeća da je prvi rok istekao, da su tražili produženje drugog roka koji ističe za nešto više od pola godine.

“Izašli smo u susret, ali ništa nisu uradili da izvrše svoje obaveze po odlukama Skupštine Glavnog grada i notarskom sporazumu. Nerazumno je da se ne izvršavaju obaveze, a da se radi nešto što nema veze ni sa pravdom, ni sa moralom, ni sa zakonitošću, a ni sa interesima građana koji su jasno iskazali svoj stav prema tzv. vjerskoj politici odlazećeg režima”, kaže Džomić.

Dobijajte najnovije vijesti na mail

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KNEŽEVIĆ: “Nijesam tražio funkcije u bezbjednosnom sektoru”

Aktuelno

Bader: Njemački turisti za Crnu Goru ni ne pitaju, a kamoli da dođu

Aktuelno

Husović: DPS nije uticao na odluku Bošnjačke stranke

Aktuelno

Dobijajte najnovije vijesti na mail

Copyright � 2019. Portal Press � Zabranjeno korišćenje bilo kog sadržaja ili slika bez pisane dozvole

Connect
Dobijajte najnovije vijesti na mail