Connect with us

Subscribe

Aktuelno

Direktoru HE Piva zbog vrijeđanja na nacionalnoj osnovi prijeti otkaz

Govor mržnje direktora Hidroelektrane „Piva“ Radomira Radonjića na društvenoj mreži Fejsbuk (Facebook) poraz je za cijelo društvo i prirodan ishod ukupnog ambijenta u Crnoj Gori koji je radikalizovan, ostrašćen i isključiv, ocjenjuje građanska aktivistkinja Dina Bajramspahić za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Radomir Radonjić je na svom Fejsbuk profilu kroz više objava nazivao pogrdnim imenima pripadnike albanskog naroda, Cetinje „ustaškom opštinom“, Crnu Goru „ustaškom državom“. Opozicionu poslanicu Draginju Vuksanović Stanković nazivao je „dukljanskom rospijom“ i „ženetinom“. Veličao je osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića i četnički pokret.

Etički odbor Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) će sjutra, 19. novembra dati mišljenje da li je Radonjić prekršio Etički kodeks, rekao je za RSE Nikola Rovčanin, direktor EPCG, u čijem sastavu je Hidroelektrana „Piva“.

-Ukoliko se ustanovi da je prekršio Kodeks, a smatram da jeste, predložiću razrješenje Radonjića. Nesuminjivo je evidentan govor mržnje u objavljenim porukama na Facebooku-, kazao je Rovčanin.

On se i lično izvinio Genciju Nimanbegu, koji je odgovorio da očekuje više od verbalne podrške.

Inače, Radonjić je član Nove srpske demokratije, glavnog konstituenta vladajućeg prosrpskog Demokratskog fronta (DF), koji je sa Demokratama i Građanskim pokretom URA formirao vlast nakon parlamentarnih izbora avgusta 2020.

Građanska aktivistkinja Dina Bajramspahić navodi da je zgrožena ali ne i iznenađena jer su, kako kaže, u Crnoj Gori osilili šovinisti.

-Islamofobija i šovinizam i dalje su veoma prisutni, posebno u nekim sredinama. Ova erupcija mržnje samo je vrh ledenog brijega. Šovinisti su osilili, ohrabreni i podastaknuti drugima koji slično misle ali samo malo vještije, prikrvenije ispoljavaju netrpeljivost i predrasude-, rekla je Bajramspahić.

Prema njenim riječima, strašno je što su ovakve osobe stigle do vrha društvenog priznanja i obavljaju najviše društvene funkcije kao direktori javnih preduzeća koji pripadaju svim građanima.

-Imamo primjer osobe koja gaji mržnju prema svemu drugačijem od sebe – Albancima, Bošnjacima, Crnogorcima, i ženama, dok podržava presuđene ratne zločince i četnički pokret poznat po masakrima-, ukazala je Bajramspahić.

Radonjića postavila nova vlast

Partije unutar tri vladajuće koalicije u Crnoj Gori, Demokratskog fronta, Demokrata i Građanskog pokreta URA su nakon izbora, shodno partijskim kvotama, raspodijelile čelne funkcije u državnim kompanijama, agencijama, ustanovama i drugim javnim institucijama.

Tako je ministarka prosvjete Vesna Bratić bila u fokusu javnosti zbog izjava da je „žena četnik“ i vrijeđanja javnih ličnosti poput kolumniste Borisa Dežulovića i istoričarke Latinke Perović. Ona je za direktore više škola predložila osobe koje su putem društvenih mreža veličale četničke pokrete i ratne zločine.

Poslanik vladajućeg prosrpskog Demokratskog fronta Slaven Radunović je saopštio da je Radomir Radonjić blizak njegovoj stranci Novoj srpskoj demokratiji i izvinio se poslaniku albanske nacionalne stranke Genci Nimanbegu.

-Radonjić ima svoje razloge što je ljut na cijeli svijet, misleći da pripada narodu koji je dugo vremena ovdje bio ugrožen, ali Nimanbegu i Fejzić nisu ljudi koji su tome doprinijeli. Naravno da osuđujem to što se desilo i ovom prilikom se u ime stranke izvinjavam poslaniku Nimanbegu. To je bio ispad i siguran sam da niko ne misli da je to „mejnstrim“ (normalno) u Novoj srpskoj demokratiji-, rekao je Radunović.

Iz najmanje članice vladajuće koalicije, Građanskog pokreta URA su objave Radonjića ocijenili kao besprizorni govor mržnje koji, kako su poručili, zaslužuje oštru sankciju nadležnih i njegovu suspenziju kao direktora na mjestu koje obavlja.

Predsjednik parlamenta, lider Demokrata, Aleksa Bečić poručio je da „bilo koji zlokobni nacionalistički stavovi, bez obzira sa koje strane dolaze, više nikada neće poraziti duh građanske i multietničke Crne Gore“.

Premijer Krivokapić i ministar Bojanić, u čijem je resoru Elektroprivreda, još se nisu oglasili ovim povodom.

Odluka o mogućem razrješenju Radonjića očekuje se sledeće sedmice.

portalanalitika.me

Dobijajte najnovije vijesti na mail

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dobijajte najnovije vijesti na mail

Copyright � 2019. Portal Press � Zabranjeno korišćenje bilo kog sadržaja ili slika bez pisane dozvole

Connect
Dobijajte najnovije vijesti na mail