Connect with us

Subscribe

Aktuelno

DF uputio predlog: Dogovor o novoj vladi do 10. decembra, podrška mandataru kojeg predlože Demokrate i URA

Sastavni dio sporazuma je i dogovor o izglasavanju Tužilačkog savjeta, Budžeta, Zakona o popisu stanovništva, kao i završetka procesa uređenja odnosa države sa religijskim zajednicama – kazali su iz DF-a

Demokratski front uputio je partnerima iz vladajuće većine novu platformu sa predlozima za prevazilaženje političke krize. Oni su ocijenili da je izdata volja glasača koalicije ZBCG i druge dvije koalicije vlasti, pa su za izlazak iz krize predložili nekoliko rješenja.

Oni smatraju da treba u najkraćem mogućem roku izabrati novu vladu koja bi bila sastavljena od predstavnika tri pobjedničke koalicije i koja bi odražavala izbornu volju građana, kako po strukturi, tako i po njenim programskim prioritetima.

– Nova vlada će poštovati prethodno postignute dogovore, što podrazumijeva moratorijum na ideološke i programske razlike. DF, kao najbrojniji konstituent vlasti je spreman, da u cilju postizanja dogovora, napravi ustupke i dodatno uvaži specifični značaj manjih konstituenata. Imajući u vidu činjenicu da premijer, kojeg je prije godinu dana predložila naša koalicija, nije ispunio ni naša, a ni očekivanja javnosti, spremni smo da za mandatara podržimo pogodnu ličnost, koju predlože partneri iz koalicija Mir je naša nacija ili Crno na bijelo – navodi se u predlozima lidera DF-a.

Oni žele da se u novu Vladu uključe “autentični predstavnici manjinskih naroda i to, za razliku od dosadašnje prakse, na odgovornim pozicijama, od opšteg značaja za čitavu zajednicu”.

Insistiraju da se pregovori vode brzo i efikasno, bez ikakvih uslovljavanja sa bilo čije strane i da se završe do 10. decembra.

– Nakon postizanja dogovora, sastavio bi se koalicioni sporazum koji bi precizno definisao međuosobne odnose i utvrdio pravila funkcionisanja vladajuće većine. Sastavni dio koalicionog sporazuma će biti i plan programskih prioriteta, oko kojih bi se postigao konsenzus. Ovaj plan bi bio dokaz političke volje vladajuće većine da biračima isporuči rezultate koje smo obećali na prethodnim izborima, a što nije učinila dosadašnja Vlada. Sastavni dio sporazuma je i dogovor o izglasavanju Tužilačkog savjeta, Budžeta, Zakona o popisu stanovništva, kao i završetka procesa uređenja odnosa države sa religijskim zajednicama. Sastavni dio sporazuma bi bio i dogovor oko donošenja drugih zakonskih rešenja, u cilju deblokiranja i unapređenja funkcionisanja institucija sistema – kazali su iz DF-a.

Obećano nije isporučeno

Oni su u predlogu naveli da nakon godinu dana od formiranja Vlade, DF cijeni da ona nije isporučila građanima one rezultate koje je opozicija obećavala na izborima 30. avgusta 2020. godine.

– Totalitarni režim Đukanovića nije demontiran, institucije sistema nijesu očišćene od ključnih kadrova DPS, nije napravljen jasan otklon od pogubnog neoliberalnog ekonomskog modela, nije pokrenuta oštra i beskompromisna kampanja za zaustavljanje šverca cigareta i narkotika, izgubljeno je 30.000 radnih mjesta, BDP će na kraju 2021. biti za 5 posto manji od BDP na kraju 2019. godine, zaduženje se povećalo na 4,1 milijardu evra što iznosi 87 odsto BDP-a u 2021. godini. Nije potpisan Temeljni Ugovor sa SPC. Nije sproveden popis stanovništa. Nije donešen novi zakon o prebivalištu, kako bi se konačno očistio birački spisak od fantom birača. Odnosi sa Srbijom kao najvažnijim regionalnim partnerom su dodatno pogoršani. Vlada u ključnim oblastima vodi politiku identičnu politici Đukanovića i DPS-a – navodi se u predlogu.

Ocjenjuju da aktuelna Vlada definiše javne politike u skladu sa interesima vaninstitucionalnih centara moći, bez ikakvih konsultacija i uticaja parlamantarnih stranaka koji su je izabrali, “dok smo za ono što smo sa njima dogovorili – uglavnom bili prevareni”.

Država ne funkcioniše zbog odnosa u Vladi

Tvrde da je prekinuta i organska veza uzmeđu građana i vlasti.

– Vlada nije odgovorna parlamentu i biračima. To je dovelo do paralize političkog sistema u zemlji koji ne može da obavlja svoje ustavne funkcije. Vlada nema podršku parlamentarne većine. U tužilaštvu i pravosuđu je VD stanje. Nije izabran Predsjednik DIK. Pojedini ministri i direktor policije odbijaju da izvrše odluke Vlade i naloge premijera. Zbog takvih odnosa, država ne funkcioniše – naveli su iz DF-a.

Ističu da su od početka pokazivali snažnu političku volju da se odnosi u vladajućoj većini definišu poštenim dijalogom i dogovorom.

– Pravili smo veoma teške i bolne kompromise, pristajali na ucjene koje su dolazile do nivoa ugrožavanja ljudskog i političkog dostojanstva. Zbog svega navedenog, neko je u sadašnjoj Vladi je zaključio da tim putem treba nastaviti, ali DF, a vjerujemo i drugi, više ne pristajemo na takve odnose – istakli su iz DF-a.

Predlog je dostavljen koalicijama “Mir je naša nacija”, “Crno na bijelo”, te Socijalističkoj narodnoj partiji, Ujedinjenoj Crnoj Gori, Radničkoj partiji i Pravoj Crnoj Gori.

pobjeda.me

Dobijajte najnovije vijesti na mail

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dobijajte najnovije vijesti na mail

Copyright � 2019. Portal Press � Zabranjeno korišćenje bilo kog sadržaja ili slika bez pisane dozvole

Connect
Dobijajte najnovije vijesti na mail