Connect with us

Subscribe

Manifestacije

DANI DRENJINE U NK: Domaći proizvodi da bi bili “zdravi kao drijen”

U Nikšiću su počeli dvanaesti “Dani drenjina”, a na dvadesetak štandova izlagači su i ove godine ponudili razne proizvode od ove drevne voćke za koju se veže i čuvena izreka “zdrav kao drijen”.

Džem, saltko, rakija, liker, sve što se može napraviti od drenjina našlo se danas na štandovima u Nikšiću. Za izlagače je to posebna prilika da se povežu sa građanima i ponude, kako kažu, zdrave domaće proizvode.

Jedna od izlagača Slavojka Babić je kazala da se narod vraća domaćim proizvodima.

“Drenjina je lijek i napitak, nešto najzdravije što može da se nađe na našim prostorima. Samonikla biljka koja se ne prska”, kazala je Slavojka.

Vladimirka Jovanović koja je takođe iznijela razne proizvode od drenjine, istakla je da je manifestacija važna, jer je proizvođači druže, a i prodaju, zarade i reklamiraju se.

Ministarstvo poljoprivrede od prvog dana je uz proizvođače, jer je ovo jedan od veoma značajnih kanala promocije malih domaćinstava.

“Tu smo da podstaknemo razvoj agroturizma u Crnoj Gori i da mala porodična gazdinstva registruju preradu na gazdinstvima što sada mogu da urade uredbama koje donosimo i mogu da plasiraju svoje proizvode i u velikim marketima, tržnicama i na svom kućnom pragu”, kazala je predstavnica Ministarstva poljoprivrede Sonja Baćović.

Manifestacija uvijek privuče značajan broj građana, koji uglavnom najviše vole da kupe džem.

Za ljekovita svojstva drenjina zna se od davnina. Bogate su vitaminom C, a pomažu i u regulisanju problema digestivnog trakta i podmlađivanju kože.

Izvor: Darko Bulatović, RTCG

Dobijajte najnovije vijesti na mail

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dobijajte najnovije vijesti na mail

Copyright � 2019. Portal Press � Zabranjeno korišćenje bilo kog sadržaja ili slika bez pisane dozvole

Connect
Dobijajte najnovije vijesti na mail