Connect with us

Subscribe

Aktuelno

CKM: Nova Vlada da formira Ministarstvo za dijasporu

Crna Gora u dijaspori ima veliki broj građana koji vode porijeklo sa ovih prostora, taj broj je veći od broja stanovnika koji živi u našoj državi. Do sada državne institucije nijesu na adekvatan način vodile brigu o iseljencima, a samim tim iz nezadovoljstva prema takvom odnosu svoje matice oni u državama u kojima žive na kvalitetan način nijesu vodile brigu o svom kulturnom nasleđu, navode u Crnogorskoj kulturnoj mreži.

Naročito je, tvrde oni, zapostavljena razjedinjena crnogorska zajednica u Srbiji koja je izložena raznim pritiscima koji su veoma izraženi prilikom popisa stanovništva.

“Takođe u Srbiji postoje određena “udruženja Crnogoraca” koja falsifikukući istorijiske činjenice predstavljaju crnogorsko kulturno nasleđe kakvo ono nikad nije bilo. Ono što je posebno za brigu kada je u pitanju naša zajednica u Srbiji jeste podatak da se broj građana ove države koji se izjašnjavaju kao Crnogorci između dva popisa prepolovio, a da se niko od nadležnih institicija nije zapitao zašto se to desilo. Takođe treba naglasiti da nije dobro da Crnogorski nacionali savjet ne može da ostvari saradnju sa ministarstvima kulture i prosvejte koja bi umnogome doprinijela očuvanju kulturnog nasleđa crnogorske zajednice u Srbiji”, ističu u CKM-u.

Kao dobar primjer organizacije crnogorske zajednice CKM ističe zajednice u Sloveniji koja za svoj rad ima veliku podršku počasnog konzula države Vojislava Kovača i crnogorsku zajednicu Makedonije na čijem je čelu Boris Popivoda.

“Vlada Crne Gore bi trebalo da riješi zahtjev crnogorskih iseljenika iz svih krajeva svijeta koji se odnosi na dobijanje crnogorskog državljanstva. U koliko bi postajala politička volja ovaj zahtjev bi mogao biti riješen uz osnovni preduslov da uz dobijanje državljanstva ne mogu imati pravo glasa u izbornim procesima”, navode u CKM-u.

Crnogorska kulturna mreža izražava očekivanje da će politički subjekti koji budu formirali novu Vlade uvažiti njihovu sugestiju koja će biti od velikog značaja za crnogorske iseljenike širom svijeta.

Dobijajte najnovije vijesti na mail

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KNEŽEVIĆ: “Nijesam tražio funkcije u bezbjednosnom sektoru”

Aktuelno

Bader: Njemački turisti za Crnu Goru ni ne pitaju, a kamoli da dođu

Aktuelno

Husović: DPS nije uticao na odluku Bošnjačke stranke

Aktuelno

Dobijajte najnovije vijesti na mail

Copyright � 2019. Portal Press � Zabranjeno korišćenje bilo kog sadržaja ili slika bez pisane dozvole

Connect
Dobijajte najnovije vijesti na mail