Connect with us

Subscribe

Aktuelno

BRITANAC IZ VRHA SVJETSKOG BANKARSTVA: Ovo je Ivan Radenović kome se smiješi fotelja ministra finansija u Krivokapićevoj vladi

Ime jednog od najuspješnijih Crnogoraca na Londonskom finansijskom tržištu dovodi se u vezu sa novom Vladom Crne Gore. Dobro upućeni izvori iz DF-a kažu da je Radenovića izabrao i direktno kontaktirao sam Krivokapić i da su pregovori u toku.

Ivan Radenović je za tri godine završio četvorogodišnje studije na Ekonomskom fakultetu u Podgorici 2008. kao najbolji student kada je imao samo 21 godinu. Kako su dnevne novine Vijesti tada pisale, Radenović je dobitnik prve diplome po Bolonjskom sistemu sa prosječnom ocjenom 9,73. Kao stipendista je studirao na Ekonomskom fakultetu u Bratislavi i Ekonomskom fakultetu u Ljubljani. Tokom studija se usavršavao na Bečkom universitetu, Berkeley University, Bocconi, Georgia Tech, i drugim renomiranim univerzitetima.

Nakon osnovnih studija završava dva magistrata, jedan na ESCEM biznis školi u Poatjeu, Francuska i drugi na London Metropolitan University u Britaniji, oba iz oblasti finansijskog menadžmenta kao najbolji student u klasi.

Ostaje u Londonu gdje 2009 goidne počinje karijeru u Credit Suisse-u, renomiranoj Švakcarskoj banci, u timu za akvizicije i spajanja. Kao jedan od najboljih analitičara i saradnika u investicionoj banci savjetuje najveće Evropske kompanije na transakcijama vrijednim više milijardi eura. Pominje se i kao bankar koji stoji iza prodaje United Grupe (SBB) iz Srbije jednom od najvećih svjetskih investicionih fondova, američkom KKR-u, za više od milijardu eura 2012. godine.

2014 prelazi u najveću Njemačku i Evropsku banku, Deutsche Bank, u visoko-profitabilni tim za takozvane specijalne situacije gdje ima titulu izvršnog direktora. Mali tim sastavljen od najboljih Evropskih eksperata ulaže kapital Deutsche banke u neke od najkompleksnijih kreditnih proizvoda.

Od sagovornika iz Londona se saznaje da je godišnji profit Radenovićevog tima preko 100 miliona eura. Radenovićima iskustvo i sa Wall Street-a, gdje je radio za Deutsche Banku 2018 godine nakon čega se vratio u London. Odgovoran je i za kreditne investicije pravnim licima u Centalno-istočnoj Evropi, Bliskom Istoku i Sjevernoj Africi. Slične pozicije su često nagrađenje veoma visokim primanjima pa se spekuliše da je mandatar Krivokapić mislio na Radenovića kada je u razgovoru za A1 TV rekao da postoji gospodin sa godišnjom zaradom od 600 000 eura koji bi pristao da radi za Vladu Crne Gore, i to za činovničku platu. Pouzdani izvori tvrde da Radenović ima Britanski pasoš.

Postavlja se pitanje koliko je ovakav transfer realan i šta je to što bi mandatar Krivokapić mogao da ponudi nestranačkoj ličnosti na takvoj poziciji. Pitanje je i koliko je takav transfer izvodljiv u veoma dinamičnoj političkoj situaciji. Sagovornici iz Londona naglašavaju da je uobičajeno da su tako visoke pozicije vezane jakim ugovorima koji obavezuju menadžere da se “hlade” nekoliko mjeseci nakon ostavke ukoliko ne dođe do sporazumnog raskida ugovora. Takva dinamika sigurno ne odgovara mandataru obzirom da ministar finansija mora odmah da počne sa radom. Bilo bi interesantno vidjeti i da li bi time Deutsche Banka indirektno podržala novu Vladu Crne Gore, prepuštajući joj jedan od svojih najkvalitetnijih resursa. Njemačka, Engleska i Američka ambasada su navodno upoznate sa profilom Radenovića i rado bi ga vidjeli u novoj Vladi.

Mondo.me

Dobijajte najnovije vijesti na mail

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Mandatar zatražio imena kandidata za ministre

Aktuelno

Eraković razriješen, Đurović Raonić na čelu KCCG

Aktuelno

Dobijajte najnovije vijesti na mail

Copyright � 2019. Portal Press � Zabranjeno korišćenje bilo kog sadržaja ili slika bez pisane dozvole

Connect
Dobijajte najnovije vijesti na mail