Connect with us

Subscribe

Zanimljivosti

Bogatstvo, hladnoća i tama: Dobro došli u Noriljsk, najzagađeniji i najdepresivniji grad u Rusiji (FOTO)

Malo je gradova s tako mračnim i hladnim zimama kao što je slučaj s ruskim Noriljskom, gdje stanovnici neće vidjeti sunce do sredine januara.

Noriljsk je jedan od najhladnijih, najzagađenijih i najdepresivnijih gradova u Rusiji u kojem živi oko 175 hiljada ljudi.

Jedan od najhladnijih gradova na svijetu, a njegovo stranovništvo zimi se bori protiv hladnoće koja može da bude i 55 stepeni ispod nule.

Hladan period traje 280 dana u godini, a sniježne oluje pogađaju Noriljsk u prosjeku 130 dana. Do njega ne vode putevi, već se dolazi samo avionom, brodovima ili čamcima.

Srećom, slijetanje u Noriljsk nije tako opasno kao što djeluje. U vrijeme Staljina do grada je postojao put poznatiji kao „put smrti“.

Dok traju oluje autobusi se često kvare, ali rezervna vozila su spremna kako bi građani mogli da budu evakuisani na vrijeme, bez straha od smrzavanja na putu. Osam do devet mjeseci grad je prekriven snijegom, a „sindrom polarne noći“, odnosno mraka koji traje dva mjeseca razlog je česte anksioznosti, nervoze, nesanice i depresije.

Noriljsk je smješten iznad Arktičkog kruga i dom je najvećoj svetskoj topionici gvožđa, koja ispušta toliko zagađenog materijala u vazduh da u krugu od 30 kilometara “ni trava ne raste”. Grad leži na jednom od najvećih svjetskih nalazišta nikla, platine i paladijuma, zbog čega je i jedan od najbogatijih gradova u Rusiji.

Nekada su tu radili zatvorenici Gulaga, a danas su zaposleni veoma dobro plaćeni za taj posao, piše “Pun kufer”.

Kako je posao rudara težak, na raspolaganju im je 90 dana odmora i penzija u 45. godini. Kontaminacija teškim metalima utvrđena je čak 60 kilometara dalje.

Ali bez obzira na zagađenost, hladnoću i depresiju, koja je prilično česta, Noriljsk ima veliko pozorište, brojne kafiće, galerije i brojna mjesta u kojima stanovnici traže utočiše od mraka i zime. Kad su temperature veće, svaku priliku koriste da izađu iz kuće, a kraj vječnog mraka, koji nastupa u januaru, slave kupanjem u jezeru.

Izvor: https://www.nationalgeographic.rs/

Dobijajte najnovije vijesti na mail

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dobijajte najnovije vijesti na mail

Copyright � 2019. Portal Press � Zabranjeno korišćenje bilo kog sadržaja ili slika bez pisane dozvole

Connect
Dobijajte najnovije vijesti na mail