Connect with us

Subscribe

Aktuelno

Abazović: Čast mi je što smo ugovor potpisali na lijep, primjeren i dostojanstven način

“Žao mi je što se ovo nije desilo ranije”

Čast mi je i zadovoljstvo što mi je pripala nesvakidašnja prilika da potpišem Temeljni ugovor sa SPC i zatvorim ovo pitanje na jako lijep, primjeren i dostojanstven način, poručio je premijer Crne Gore Dritan Abazović nakon potpisivanja.

Kako je kazao, taj proces je predugo trajao.

– Ideja da se potpiše Temelji ugovor sa SPC je stara ideja. Žao mi je što se to nije realizovalo ranije, međutim ova Vlada je odlučna da svim vjerskim zajednicama da identična prava. Vjerujem da se na ovaj način šalje poruka mira i tolerancije i da okrećemo novi list – istakao je premijer. 

Dodaje da Vlada sve radi sa željom da gradi društvo pravde i jednakosti.

– I da pravo koje tražimo za sebe damo i drugima. To je ideja vodilja, vrlo tolerantna i građanska. Vjerujem da smo stavili tačku na izazov ja sam na to ponosan i želim da zahvalim svima koji su učestvovali u procesu, svim ministrima i ljudima iz SPC, i vjerujem da ćemo se i ubuduće nalaziti povodom svečanosti i da ćemo svi zajednički uvijek biti spremni da se založimo za društvo tolerancije i pomirenja – zaključio je Abazović.

Porfirije: Zahvalnost Abazoviću za ljudski osjećaj

Patrijarh Porfirije je iskazao želju da pozdravi sve građane Crne Gore, “bez obzira kojem se bogu mole ili ne mole, ili kom narodu pripadaju”.

– Toliko toga mi zajedničkog kroz vjekove imamo, da je zaista luksuz da trošimo vrijeme na ono što nas razlikuje. Vjekovi su pokazali da smo zaista jedni drugima potrebni, da jedni bez drugih ne možemo, a da zapravo sve možemo kada smo zajedno i kada u našim srcima ima mjesta i za onoga drugog – naznačio je Porfirije.

Obraćajući se Abazoviću, patrijarh SPC je iskazao zahvalnost na tome jer je, kako je rekao, imao ljudskog osjećanja za sve gore pomenuto i na doprinosi da svi građani budu upućeni jedni na druge i da su jedni drugima potrebni.

– Zahvalan sam, pored Vaših saradnika, i svima onima koji su od 2012. godine dodali jedan kamičak u mozaik puta koji nas je doveo do ovog trenutka. Tu svako ima svoje mjesto. Zahvalan sam i onima koji se nijesu uvijek slagali da mi dođemo do ovog momenta. Oni su na svoj način, možda i nesvjestan, a Bog svakog može da upotrijebi ka dobru, doprinijeli da mi razumijemo koliko je važno da se međusobno razumijemo i da se borimo jedni za druge, koliko smo jedni drugima potrebni i koliko zapravo kada smo zajedno možemo da pravimo ogromne kilometarske korake u kratkom vremenu – naglasio je Porfirije.

Na kraju, patrijarh se zahvalio i svim građanima Crne Gore.

– Neka vas Gospod blagoslovi i da vam da dobro zdravlje i mir vama i vašim srodnicima i svim ljudima koji žive u Crnoj Gori i u čitavom svijetu. To nam je danas više nego išta potrebno. Neka blagoslov božji siđe na Crnu Goru i ljude koji žive u njoj, ali i na one koji dolaze – zaključio je patrijarh Porfirije.

pobjeda.me

Dobijajte najnovije vijesti na mail

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dobijajte najnovije vijesti na mail

Copyright � 2019. Portal Press � Zabranjeno korišćenje bilo kog sadržaja ili slika bez pisane dozvole

Connect
Dobijajte najnovije vijesti na mail