Connect with us

Subscribe

Crna Gora

90 sekundi za crnogorsku istoriju

Želja nam je da vam darujemo dio nesvakidašnje ljepote koja zrači ili sa zidova hramova ili iz skrovitih manastirskih riznica, muzejskih vitrina, sa stranica knjiga ili dokumenata.

Želja nam je da vam darujemo dio nesvakidašnje ljepote koja zrači ili sa zidova hramova ili iz skrovitih manastirskih riznica, muzejskih vitrina, sa stranica knjiga ili dokumenata.
Privilegovana da se nalazi na razmeđi dvije velike civilizacije – istočne i zapadne i tri velike religije: pravoslavne, katoličke i islamske – Crnoj Gori su brojni znani i neznani neimari, slikari i rezbari, majstori prefinjenih zanata, pisci, prepisivači i štampari, ostavili djela svojih ruku i svoga duha, pretočena u bogato kulturno nasljeđe. Početkom VII vijeka na teritoriji ranije rimske provincije Prevalis duž šireg basena Skadarskog jezera nastala je Slovenska Država Duklja (“Sklavinija”). Ta oblast je teritorijalna osnova i svih kasnijih faza državno-
-političkog organizovanja Crnogoraca.

Pojava štamparije u srednjovjekovnoj Crnoj Gori, posljednjoj slobodnoj državi na Balkanu pred turskom najezdom, predstavlja svojevrstan kulturni fenomeen. Gospodar Đurđe Crnojević kupuje štamparku presu sa pokretnim slovima i počinje da štampa bogoslužbene knjige. Prva knjiga iz te štamparije bila je Oktoih prvoglasnik, januara 1494. godine.

Kotorski gradski toranj sa satom iz 1602. godine, podignut je na mjestu gdje se u srednjem vijeku nalazila Kula mučenja. Na tornju i danas sat pokazuje tačno vrijeme.

Sveti Vasilije, mitropolit zahumski, osnovao je manastir Ostrog podizanjem gornje, pećinske crkve Sv. Krist 1665. godine. Sveti Vasilije, ličnost izuzetnih vrlina, zaštitnik je naroda, iscjeljitelj i čudotvorac.

Njegove mošti nalaze se u manastiru Ostrog, a u njihovu iscjeljiteljsku moć vjeruju ne samo pravoslavci već i ostali vjernici. Ovo svetilište je među najposjećenijim na Balkanu.
U prijestonom Cetinju utemeljen je 1890. godine “Narodni muzej Crne Gore”. Danas taj hram kulture objedinjava: Istorijski, Etnografski, Umjetnički i Njegošev muzej. To su posebna zdanja koja predstavljaju spomenike kulture visokih vrijednosti – dvorsku rezidenciju kralja Nikole, zgradu Vladinog doma, Biljardu i zgradu bivšeg srpskog poslanstva. U okviru Narodnog muzeja je i Dvor kralja Nikole i rodna kuća Petrovića na Njegušima.

Crna Gora – osobena i puna kontrasta, prema procjenama WTTC-a, do 2020. godine trebalo bi da se razvije u vodeću turističku destinaciju.

Crna Gora je obnovila svoju nezavisnost 21.05.2006. godine.

© Slike i tekstovi su su vlasništvo Press Potrala i zabranjeno je njihovo korišćenje bez pisane dozvole.

Dobijajte najnovije vijesti na mail

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dobijajte najnovije vijesti na mail

Copyright � 2019. Portal Press � Zabranjeno korišćenje bilo kog sadržaja ili slika bez pisane dozvole

Connect
Dobijajte najnovije vijesti na mail