Connect with us

Društvo

Zarade novinara u Crnoj Gori ispod prosjeka,često su i meta fizičkih napada

– Položaj novinara i medijskih radnika u Crnoj Gori generalno je loš, zarade su ispod prosjeka, a često su i meta fizičkih napada. Položaj medijskih radnika se mora mijenjati radikalno na bolje, a Granski kolektivni ugovor je prilika za to. Iako prve reakcije poslodavaca ne ulivaju nadu da će pregovori biti uspješni, Sindikat medija Crne Gore (SMCG) daće šansu dijalogu, ali neće odustati od zahtjeva radnika – poručio je predsjednik SMCG Radomir Kračković, na konferenciji ,,10 godina borbe i sindikalizma”.

Povodom godišnjice od osnivanja te radničke organizacije inicirano je pokretanje novih pregovora o Granskom kolektivnom ugovoru (GKU), kojima traže povećanje zarada za zaposlene u medijima u prosjeku od 15 do 20 odsto.

– Nedavno smo dobili pisane primjedbe poslodavaca na predloge sindikata. Poslodavci su većim dijelom odbili zahtjeve i ostavili mogućnost da se pregovara oko koeficijenata i povećanja zarada. Sindikat medija će svakako dati šansu dijalogu, ali će nastaviti i da se na druge načine bori za poboljšanje socio-ekonomskog položaja zaposlenih u medijima. Nećemo odustati od svojih zahtjeva, jer smatramo da tokom ove godine mora doći do povećanja zarada zaposlenih u medijima – poručio je Kračković.

Dodao je da postoje i drugi zakonski načini da do toga dođe. Istakao je da predstavnici SMCG neće gubiti vrijeme na duge pregovore ukoliko sa strane poslodavaca ne bude volje da se iole poboljša novinarski status.

Doskorašnja predsjednica SMCG, Marijana Camović Veličković podsjetila je da je tokom prethodnih deset godina Sindikat postao najveća orgnizacija koja se bavi medijima u Crnoj Gori.

– SMCG okuplja gotovo 650 zaposlenih iz svih medija, privatnih, javnog servisa i lokalnih javnih emitera. Grupa entuzijasta pokrenula je sve ovo prije deset godina i ispostavilo se da smo uradili dobru stvar. Tokom ovih deset godina bilo je dosta prepreka, nerazumijevanja i spoticanja. 2013. godine bilo dosta napada na novinare i medijske radnike. Stojimo uz naše koleginice i kolege, a tokom ovih deset godina nema medija koji nijesmo obišli i po više puta. Razgovarali smo sa ljudima, slušali njihove probleme i pokušavali da im pomognemo. Sad mislim da ne postoji zaposleni u Crnoj Gori koji ne zna da se može obratiti Sindikatu medija za bilo koji problem koji se tiče njegovog radnog odnosa – kazala je Camović Veličković.

Predsjednica Sindikata zaposlenih u RTCG i potpredsjednica SMCG, Jadranka Drobnjak kazala je da su u tom mediju u toku pregovori o povećanju zarada zaposlenima, te da im je cilj da se na pravi način vrednuje rad zaposlenih naročito onih uključenih u proizvodnju programa, koji trenutno žive na rubu egzistencije. Kako je kazala prosječna zarada u Javnom servisu je oko 730 eura.

– Međutim, toliku platu nema urednik emisije sa više od 15 godina staža. Prosjek nažalost prave prevelike plate i prevelike varijabile – ukazala je ona.

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Crne Gore Srđa Keković čestitao je deceniju postojanja Sindikata medija i ukazao da su dostignuća sindikalizma u medijima za divljenje.

(Izvor:Agencije)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Newsletter Signup

Copyright © 2023 Press Portal. All rights reserved.

Connect
Newsletter Signup