Connect with us

Politika

Nova gradonačelnica Podgorice: Vjerujem da ćemo svi zajedno raditi u interesu građana

Odbornica i funkcionerka Pokreta Evropa sad, Olivera Injac, izabrana je na drugoj sjednici Skupštine Glavnog grada za novu gradonačelnicu Podgorice.

U glasanju je učestvovalo 47 odbornika, za je glasalo 34, dok je protiv bilo 12, jedan listić proglašen je nevažećim.

Injac je kazala da se svečano obavezuje da će dužnost gradonačelnice obavljati u skladu sa Ustavom, zakonom i statutom Glavnog grada.

– Dužnost gradonačelnice nosi poseban vid odgovornosti prema svim građanima i razvoju Podgorice. Ta odgovornst će od mene zahtijevati profesionalan pristup vođen principima odgovornosti i transparentnosti, uz poštovanje svega onoga što su očekivanja mnogobrojnih građana Podgorice koji su na lokalnim izborima dali puni doprinos demokratskim procesima sazrijevanja Crne Gore i potrebi da Podgoricu vodi nova gradska uprava u naredne četiri godine. Vjerujem da ćemo i u narednom periodu svi zajedno raditi u interesu građana i Crne Gore u cjelini – kazala je Injac.

Dpdala je da je njeno zadovoljstvo što nova parlamentarna većina, od koje očekuje zajednički rad, a pozdravlja i opoziciju prethodnog gradonačelnika Ivana Vukovića i zahvaljuje mu se na konstruktivnom pristupu.

– Proces demokratske tranzicije vlasti u Podgorici dolaze sa novim demokratskim vrijednostima, sa činjenicom da će naredne četiri godine Glavnim gradom upravljati dvije žene. Ta vrsta političke participacije žena smatram ključnim za srdačniji, plemenitiji i demokratskiji pristup toleranciji koji možda i različito od nas, ali teže istom cilju – progresu i razvoju – navela je Injac.

Na prvoj sjednici nositeljka liste Demokratskog fronta na lokalnim izborima u Podgorici, Jelena Borovinić Bojović, izabrana je za novu predsjednicu Skupštine Glavnog grada. 

Ona je na početku druge sjednice konstatovala ostavke odbornika Danke Kovinić i Miloša Vukčevića sa liste izborne liste ,,Svi za naš grad – dr Ivan Vuković”.

– Zbog kratkih rokova popune mjesta sa ove liste izvršiće se na sljedećoj sjednici Skupštine, nakon dostavljanja izvještaja Izborne komisije Glavnog grada o popuni mjesta – navela je ona.

Konstatovala je i da je doskorašnjem gradonačelniku Ivanu Vukoviću prestao mandat 12. aprila.

Prestankom mandata Vukoviću, dodaje, prestaje i mandat njegovim zamjenicima Časlavu Vešoviću i Slađani Vujačić.

Osim prijedloga Injac za gradonačelnicu, kako se čulo na sjednici, drugih prijedloga nije bilo.

Novoizabrani predsjednik Crne Gore i funkcioner pokreta Evropa sad Jakov Milatović kazao je da nova parlamentarna većina smatra da Injac ima obrazovanje i profesionalni integritet da bude nova gradonačelnica.

– Kao njen bivši kolega u Vladi moram da kažem da ima sve neophodne moralne preduslove i snažan lični integritet da u narednom periodu pokriva ovu najznačaniju funkciju u Glavnom gradu – poručio je Milatović.

(Izvor:Agencije)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Newsletter Signup

Copyright © 2023 Press Portal. All rights reserved.

Connect
Newsletter Signup