Connect with us

Zabava

Kina: Roboti rade koronarografiju

Stručnjaci iz bolnice Fuvai Kineske akademije medicinskih nauka nedavno su sproveli koronarografiju uz pomoć robota. Operacija, koja je sprovedena u ogranku bolnice Fuvai u Šenženu, koristila je hirurškog robota koji može da obavlja i snimanje i interventno liječenje, prenosi Xinhua.

Ne računajući pripremu, operacija je uspješno završena za samo 10-ak minuta. Pacijent je bio zadovoljan procedurom i rezultatima.

Za tradicionalnu vaskularnu hiruršku intervenciju postoje problemi kao što su nedostatak profesionalnih ljekara i visok rizik od zračenja. Uz pomoć hirurških robota, ljekari se mogu zaštititi od zračenja, a tačnost operacije je veća, što u velikoj mjeri smanjuje vjerovatnoću postoperativnih komplikacija.

Robot ne samo da pomaže ljekarima da izbjegnu zračenje, već i čini operaciju stabilnijom jer doktor radi u sjedećem položaju i ekran je lakše vidljiv.

Pored toga, robotska ruka ima veću preciznost i lakše se kotnroliše što značajno smanjuje vjerovatnoću postoperativnih komplikacija.

Vaskularne intervencije uz pomoć robota postavljaju osnovu za operacije na daljinu i omogućavaju širi spektar scenarija.

Prema izvještaju, u Kini ima oko 330 miliona ljudi sa kardiovaskularnim oboljenjima, a i stopa prevalencije i broj pacijenata su u porastu.

Više od 1.800 bolnica u Kini izvršilo je vaskularne interventne operacije, a broj koronarnih intervencijskih operacija dostigao je 5,04 miliona u 2019. godini, od čega je oko 4 miliona angiografija.

Uspjeh koronarne angiografije uz pomoć robota pomoći će promovisanju kliničke primjene hirurških robota u koronarnoj interventnoj hirurgiji.

Očekuje se da će vaskularni interventni robot u budućnosti postati glavni alat nove generacije interventne hirurgije, od koristi za više pacijenata.

(Izvor:Agencije)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Newsletter Signup

Copyright © 2023 Press Portal. All rights reserved.

Connect
Newsletter Signup