Connect with us

Politika

Konstitutivna sjednica u Podgorici prekinuta, rukovodstvo nije birano

Verifikovani su mandati 58 odbornika novog saziva Skupštine Glavnog grada.

Od toga broja DPS-u sa koalicionim partnerima pripalo je 24, Pokretu Evropa sad 12, koaliciji okupljenoj oko Demokratskog fronta 11, koaliciji okupljenoj oko Demokrata 6, dok je koaliciji okupljene oko pokreta URA 4.

Odbornički mandati su verifikovani na konstitutivnoj sjednici Skupštine Glavnog grada kojom predsjedava Šukrija Žuti Serhatlić, koji je zamijenio Branislava Milačića, koji je kako najstariji odbornik trebalo da predsjedava sjednicom.

Nakon verifikacije odbornickih mandata uslijedio je predlog za izbor predsjednika Skupštine Glavnog grada. Šukrija Žuti Serhatlić je saopštio da se predsjednik parlamenta bira na iz reda odbornika, na predlog jedne trećine, većinom glasova ukupnog broja odbornika.

U ime parlamentarne većine Luka Rakčević, odbornik URA, tražio je da se sjednica parlamenta privremeno prekine.

– Stav političkih partija je da sjednicu treba prekinuti, da se ona nastavi sjutra u devet sati i da se tada bira predsjednica Skupštine Glavnog grada shodno dogovoru parlamentarne većine. Upoznajem unaprijed odbornike da ćemo sjutra nakon završetka konstitutivne sjednice zakazati novu sjednicu kako bi izabrali novu gradonačelnicu Podgoriced i nove zamjenike gradonačelnika – rekao je Rakčević.

Gradonačelnik Podgorice i odbornik DPS- a Ivan Vuković čestitao je novi saziv gradskog parlamenta.

– Ja sam  kazao da ću onog trenutka kada se stvore prepostavke za tranziciju vlasti, podnijeti ostavku na ovu dužnost, tako da vas obavještavam da ću do kraja dana podnijeti ostavku. Molim da izaberemo novog gradonačelnika da ne bi Glavni grad ušao u probleme, da ne bi došli u situaciju da ugrozimo  sistem Glavnog grada – rekao  je Vuković.

Odbornik PES-a Jakov Milatović zahvalio se dosdašnjoj gradskoj upravi.

– Građani su bili ti koji su dali sud. Moramo poštovati volju građana- naveo je Milatović.

Podsjetiomo, uoči sjednice u prostorijama pokreta URA nastavljeni su sinoć prekinuti pregovori izmedju Pokreta Evropa sad, Demokratskog fronta, Demokrata i Pokreta URA. Nezvanično, dogovoreno je da se popodne parafira koalicioni sporazum, a da se čelnici Glavnog grada, kandidatkinja za gradonačelnicu Podgorice Olivera Injac i predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović biraju na sjednici u četvrtak.

Četiri partije imaju kostur sporazuma u kome je na čelu grada gradonačelnica u ime Pokreta Evropa sad Olivera Injac, a predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinic Bojović, ispred Demokratskog fronta.

(Izvor:Agencije)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Newsletter Signup

Copyright © 2023 Press Portal. All rights reserved.

Connect
Newsletter Signup