Connect with us

Društvo

KCCG: Inspekcija potvrdila da smo ulje nabavljali po propisma

– Uprava za inspekcijske poslove, Odsjek za javne nabavke, potvrdila da je prošlogodišnji tender KCCG za prehrambene proizvode sproveden u skladu sa svim propisima o javnim nabavkama. Inspekcija je, nakon nadzora koji je izvršen na našu inicijativu, u zapisniku navela da nema primjedbi na ovaj tender, kao i to da je utvrđeno da dobavljači KCCG fakturišu ugovorene cijene, u skladu sa zaključenim ugovorima i izabranim ponudama – navedeno je u saopštenju predstavnika Kliničkog centra Crne Gore.

Podsjetimo, sindikat slobodnih radnika KCCG-a ranije je podnio Specijalnom tužilaštvu krivičnu prijavu zbog sumnje u malverzacije prilikom javnih nabavki hrane, tvrdeći da ta ustanova plaća ulje i šećer po duplo većoj cijeni.

Međutm, kako navode, KCCG je u julu 2022. godine imao mogućnost da vrši nabavku ulja po tenderskoj cijeni od 2,85 eura bez PDV-a od jedinog ponuđača čija je ponuda ocijenjena kao ispravna, ili da ga uopšte ne nabavlja, što bi izazvalo zastoj u radu kuhinje.

– Prema zvaničnim informacijama Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, u julu 2022. godine, maloprodajna cijena ulja iznosila je 2.46 eura. Dakle, nije tačno ni da je KCCG, kako se navodi u dijelu javnosti, plaćao ulje duplo skuplje od tržišne cijene. Treba napomenuti i da tenderska i maloprodajna cijena skoro nikada nijesu iste, već da postoje odstupanja upravo iz razloga što u trenutku sačinjavanja ponude ponuđač mora da projektuje kretanje cijena u narednom periodu od godinu dana. To znači da, ukoliko da nisku cijenu, istu ne može da povećava do isteka roka važenja ugovora i u slučaju da se desi da u međuvremenu određeni proizvod nabavlja po cijeni koja je viša od ugovorene – navedeno je u saopštenju.

Napomenuli su da cijene ulja koje su sada u maloprodajama ne mogu da se uzmu kao realne cijene imajući u vidu činjenicu da je u toku akcija “Stop inflaciji” i da su trgovine izabrale određene proizvode koje će prodavati po nižoj cijeni.

Pozivali su javnost da istraži nabavnu cijenu ulja svih naručilaca na tenderima u 2022. godini.

– Jednostavnim uvidom u CEJN, uvjerićete se da KCCG nije izolovan slučaj, već da su mnogi naručioci nabavljali ulje po cijeni koja je približna cijeni koju KCCG plaća za ovaj proizvod – zaključeno je u saopštenju KCCG.

(Izvor:Agencije)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Newsletter Signup

Copyright © 2023 Press Portal. All rights reserved.

Connect
Newsletter Signup