Connect with us

Ekonomija

Potpisan sporazum o izradi strategije za pilot projekat digitalne valute

Centralna banka Crne Gore dogovorila je saradnju sa provajderom kripto i blokčejn rješenja, kompanijom „Ripple“, u cilju razvoja strategije i realizacije pilot programa za pokretanje prve digitalne valute u zemlji, digitalne valute centralne banke (CBDC) ili nacionalnog stabilcoina, odnosno stabilne valute.

Iz CBCG su kazali da je uvođenje digitalne valute, u skladu sa osnovnim ciljevima Centralne banke Crne Gore, još jedan korak naprijed ka digitalizaciji finansijskih usluga i širenju prostora za dostupnost finansijskih usluga građanima Crne Gore.

U saopštenju je navedeno da je CBDC digitalizovana verzija valute koju izdaju centralne banke. Danas, preko stotinu zemalja širom svijeta testira i razvija digitalnu valutu centralne banke za širok spektar potreba, uključujući jačanje finansijske inkluzije, modernizaciju monetarne politike, poboljšanje bezbjednosti plaćanja i povećanje efikasnosti prekograničnih plaćanja.

Istovremeno, kako su istakli, Evropska centralna banka radi na razvoju koncepta digitalnog eura kao budućeg sredstva sigurnog, bezbjednog i praktičnog elektronskog plaćanja u eurozoni.

– Sa zadovoljstvom počinjemo saradnju sa Rippleom na pilot projektu za izradu digitalne valute ili stabilecoina. Kroz projekat, Centralna banka Crne Gore će sa Vladom Crne Gore i crnogorskom akademskom zajednicom raditi na kreiranju praktične digitalne valute ili bezbjednog valutnog rješenja kako bi testirala glavne funkcionalnosti i potencijale blokčejn tehnologije, kao i na analizi prednosti i rizika koje bi CBDC ili nacionalni stabilecoin mogli predstavljati u pogledu dostupnosti elektronskih sredstava plaćanja, sigurnosti, efikasnosti, usklađenosti sa propisima i što je najvažnije zaštite prava i privatnosti krajnjih korisnika – kazao je guverner Centralne banke Crne Gore, Radoje Žugić

Projekat će, kažu iz CBCG, proći kroz nekoliko faza, uključujući identifikaciju praktične primjene digitalne valute ili nacionalnog stabilcoina, i dizajn za simulaciju njenog stavljanja u promet i upotrebe pod kontrolisanim uslovima.

– Centralna banka Crne Gore donosi viši nivo digitalne transformacije u svoju finansijsku infrastrukturu i suočavajući se sa jednim od najvećih izazova u svijetu finansija, uključujući finansijsku inkluziju. Ripple ima iskustva u uspješnom povezivanju različitih sistema plaćanja i zagovaranja korisnosti blokčejna za izdavanje digitalnih valuta centralne banke i rješavanje globalnih plaćanja za stotine finansijskih institucija širom svijeta. Zadovoljstvo nam je što nas je Centralna banka Crne Gore odabrala da pomognemo u pokretanju njene prve digitalne valute i daljem ispunjavanju osnovnih finansijskih ciljeva zemlje – kazao je potpredsjednik Rippla za odnose sa centralnim bankama, Džejms Valis.

Ripple je kompanija za kripto rješenja koja transformiše način na koji se svijet mijenja, i kako upravlja i tokenizuje vrijednost.

Ripple-ova poslovna rješenja su brža, transparentnija i finansijski isplativija – rješavaju neefikasnosti koje su dugo definisale status quo. Zajedno sa partnerima i širom zajednicom programera, Ripple identifikuje slučajeve u kojima će kripto tehnologija inspirisati nove poslovne modele i stvoriti prilike za veći broj ljudi.

(Izvor:Agencije)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Newsletter Signup

Copyright © 2023 Press Portal. All rights reserved.

Connect
Newsletter Signup