Connect with us

Region

Niški ljekari radili svakodnevno da bi ukinuli liste čekanja

– Nakon gotovo 100 dana rada i 12 uzastopnih radnih vikenda u kojima je osoblje radilo bez finansijske naknade, Klinika za kardiohirurgiju u Nišu ostvarila je cilj. Liste čekanja za kardiovaskularne operacije su eliminisane. Liste čekanja od danas na našoj klinici ne postoje i nijedan pacijent koji prođe anesteziološku ambulantu neće čekati operaciju duže od 5-15 dana! Od sjutra se klinika vraća na redovan režim rada – napisao je na svom Tviter profilu direktor niške Klinike za kardiohirurgiju, dr Dragan Milić.

Lista čekanja sa 149 bolesnika na početku ove godine prešla je u listu zakazivanja na kojoj se sada nalaze 42 pacijenta. Operacije koje su se prošle godine čekale 3-4 a nekada i 6 mjeseci više se neće čekati. Za 100 dana,koliko su doktori i medicinsko osoblje radili, urađeno je 248 operacija a prošle godine za isto vrijeme 117. Samo je u martu mjesecu ove godine urađeno nevjerovatnih 98 operacija. Broj hospitalizovanih bolesnika u prva 3 mjeseca prošle godine bio je 145 a ove čak 353.

– Broj ambulantnih pregleda za period januar-mart ove godine iznosio je 3014 a prošle godine 1467. Dakle, u odnosu na prošlu godinu došlo je do dupliranja broja operacija, broja pregleda i broja hospitalizacija.. Jedino je stopa smrtnosti ostala ista, ispod 2% (1.98%) uključujući i hitne slučajeve. Niko od pacijenata koji je operisan tokom vikenda nije preminuo (bilo je sumnje da se vikendom gubi koncentracija u radu pa samim tim da pada i kvalitet rada). Ova pretpostavka se nije pokazala tačnom. I sve ove rezultate u ovih 100 dana postigla je ista ekipa ljudi sa istim ili čak nešto manjim brojem izvršioca u odnosu na prošlu godinu i to govori sve o povećanom obimu posla koji smo imali. Na žalost broj higijeničara i bolničara smanjen je u odnosu na prošlu godinu što potencijalno može ozbiljno ugroziti rezultate našeg rada i činjenicu da naša klinika gotovo da i nema postoperativne infekcije. Smanjen je i broj anestetičara – poručio je dr Milić.

Kazao je da je ponosan na cjelokupno osoblje.

– Ponosan sam na osoblje klinike koje je istrajno i požrtvovano izdržalo ovaj ekstremno jak tempo rada i ispunilo dato obećanje da će eliminisati liste čekanja. Pošto rad vikendom nije bio plaćen dokazali su da postoje važnije stvari od novca, a to je briga za pacijenta. Briga za one ljude sa kojima živimo, koje možda i srijećemo u gradu a nismo ni svjesni da im je pomoć potrebna. Zahvalan nadležnim što su nam obezbijedili dovoljno potrošnog materijala da postignemo ovaj cilj iako zvanično odobrenje za ovaj dopunski rad nikada nismo dobili. Nadamo se da će klinika biti sagledana sa nabavkom opreme koja nije obnovljena 15 godina i ovde prije svega mislimo na EKK mašinu (imamo samo jednu) i monitore za invazivni monitoring. Takođe se nadamo i prijemu novog osoblja kako bi u normalnom kapacitetu proširili broj i vrstu usluga. Građani Niša i Juga Srbije ali i osoblje naše klinike to zaslužuju. Formiranje Instituta koji građani Niša čekaju duže od 50 godina svakako bi obezbijedio još bolju zdravstvenu uslugu – smatra dr Milič.

Mora se istaći da su ljekari u Nišu uspjeli ono što niko u Srbiji nije, i to samo svojom voljom.

– Srećan sam što su naši pacijenti dobili novu šansu da uživaju u životu sa svojim najbližima. I naravno, ukoliko u budućnosti bude veći priliv pacijenata koji se ne mogu svi operisati radnim danima, radićemo ponovo vikendima bez finansijske naknade kako bi i oni dobili odgovarajuću i pravovremenu operaciju – obećao je dr Milić.

(Izvor:Agencije)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Newsletter Signup

Copyright © 2023 Press Portal. All rights reserved.

Connect
Newsletter Signup