Connect with us

Politika

Nesuglasice zaustavile pregovore u Podgorici

Prema dogovoru od nedjelje, pobjednika lokalnih izbora od 23. oktobra o formiranju vlasti u Podgorici, od 48 funkcija u organima uprave i preduzećima Glavnog grada Demokratskom frontu trebalo je da pripadne 17, Pokretu Evropa sad 15, Demokratama deset, a Građanskom pokretu URA šest.

Tada je dogovoren i model raspodjele funkcija koji je podrazumijevao naizmjenično biranje gdje bi DF birao prvi.

Međutim, četvrti dan od inteziviranja pregovora pobjednika lokalnih izbora od 23. oktobra o formiranju vlasti u Podgorici došlo je do nesuglasica pa su umjesto konkretnih dogovora pregovori zaustavljeni, saznaje Dan.

Da li se radi o konačnom prekidanju pregovora ili samo trenutnim nesuglasicama niko od pregovarača nije htio da se izjasni nakon sat i po razgovora u prostorijama Nove. U odnosu na ranije promijenjeni su i pregovarački timovi, pa je po prvi put na sastanak stigla Olivera Injac, kandidatkinja Pokreta Evropa sad za gradonačelnicu.

Sa njom je bio Boris Pejović, generalni sekretar partije. U ime Demokratskog fronta bili su Koča Đurišić, Radoš Zečević, Vladimir Bulatović, Dejan Vujisić i Branka Bošnjak, koaliciju Demokrate predstavljali su Danilo Šaranović, Vladimir Čađenović i Branko Kovačević, ispred URA Luka Rakčević, a Demosa Miljana Kićović.

Kako „Dan“ saznaje „kamen spoticanja“ bio je Sekretarijat za finansije koji je tražio Pokret Evropa sad i neslaganje sa već, kako nam je u nedjelju rečeno, usaglašenim modelom raspodjele funkcija naizmjenično gdje bi DF birao prvi.

U međuvremenu, gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković objavio je da 12.aprila podnosi ostavku, a na platformama Glavnog grada objavljena je retrospektiva učinjenog za skoro pet godina njegove vlasti. On je objavio i kraj radova u Moskovskoj ulici kao „poslednju terensku aktivnost u mandatu gradske uprave”. U susret konstituisanju gradskog parlamenta i direktori preduzeća podnijeće ostavke. A kako Dan piše, mijenjani su ugovori pa će nakon prestanka funkcije umjesto tri mjeseca, platu primati godinu.

Izvršna direktorica Zelenila Daca Popović je već podnijela ostavku na tu funkciju. Ona je, kako saznajemo, prošlog četvrtka ostavku dostavila odboru direktora koji je i prihvatio i za njenu naslednicu, u v.d. mandatu, imenovao Jadranku Vukčević.

Kako je 12. aprila konstitutivna sjednica parlamenta sada je otvoreno pitanje da li će biti biran predsjednik. Ta pozicija pripala je DF – u, odnosno Jeleni Borovinić Bojović. U slučaju da nema dogovora većine to praktično znači da će samo biti verifikovani odbornički mandatai i sjednica prekinuta. Po zakonu skupština se mora konstituisati u roku od 60 dana od objavljina konačnih rezultata izbora, a u slučaju da do toga ne dođe raspisuju se novi izbori. Skupština se smatra konstituisanom izborom predsjednika. Podsjećamo da su konačni rezultati izbora objavljeni 23.marta.

Pregovarači su, inače,namjeravali da idu dalje u sklapanju mozaika vlasti te da ih privode kraju, ali nijesu stigli ni do dnevnog reda. Kako saznaje Dan, izjašnjavali su se važi li dogovor od nedjelje i iz Pokreta Evropa sad nije stigao glas „za“.

Nakon prekinutog sastanka Danilo Šaranović je poručio da izjave neće davati dok se ne završi kompletan proces pregovora, te da će se nakon toga javnosti obratiti saopštenjem. Izjavu nije želio da da ni Boris Pejović poručujući da se drži stava da javnog oglašavanja nema dok traju pregovori.

Među funkcijama koje pobjednici izbora treba da podijele su gradska preduzeća, sekretarijati, ustanove, stručne i posebne službe, služba glavnog gradskog arhitekte, glavnog administratora i gradskog menadžera.

(Izvor:Agencije,Dan)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Newsletter Signup

Copyright © 2023 Press Portal. All rights reserved.

Connect
Newsletter Signup