Connect with us

Svijet

SZO: Svaka šesta osoba u svijetu susreće se sa neplodnošću

– Gotovo svaka šesta osoba, širom svijeta susrijeće sa neplodnošću. Hitno je potrebno da se poveća pristup visokokvalitetnoj njezi za plodnost. Nove procjene su otkrile da postoje „ograničene varijacije“ u prevalenciji neplodnosti između regiona i da su stope uporedive među svim zemljama i nivoima prihoda – navedeno je u novom izvještaju koji je objavila Svjetska zdravstvena organizacija.

Good Morning America prenosi da prethodna istraživanja Centara za kontrolu i prevenciju bolesti ukazuju na to da svaka peta žena u SAD, starosti od 15 do 49 godina ne može da zatrudni nakon godinu pokušaja, što se smatra neplodnošću.

– Novi izvještaj SZO nije iznenadio. Ranije je prijavljeno da svaka osma osoba doživi neplodnost, ali ja sam uvijek mislila da je pravi broj daleko veći. Studija SZO izvještava samo o ženskim i muškim nezaštićenim odnosima tokom jedne godine bez trudnoće. Kada se uračunaju istopolni parovi, samohrani roditelji ili druge osobe, broj onih koji traže i trebaju njegu koja je povezana sa plodnošću mnogo je veći – kazala je ekspertkinja za neplodnost, dr Asima Ahmad.

Naglasila je da, iako je „prevalencija“ neplodnosti slična među zemljama, proučavanje pristupa njezi u tim zemljama daleko je važnije.

– Takođe je važno napomenuti da briga o plodnosti može da bude složena u mnogim djelovima svijeta. Različite zemlje i regioni imaju različite zakone i propise oko njegekoja se odnosi na plodnost, što pojedincima može još više da oteža pristup tretmanima koji su im potrebni – poručila je dr Ahmad.

(Izvor:Agencije)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Newsletter Signup

Copyright © 2023 Press Portal. All rights reserved.

Connect
Newsletter Signup