Connect with us

Politika

Jonica:Milatović ne može odlučivati o izborima, liste se podnose prije inauguracije

Pravnica, i bivša poslanica u Skupštini Crne Gore, Snežana Jonica kazala je da Ustavni sud nije nadležan  da odlučuje o pojedinačnim pravnim aktima, i da je trebalo da odbaci predlog koji mu je dostavljen na odlučivanje.

– A da odlučuje o izbornom procesu novi predsjednik Milatović ne može. Milatović stupa na dužnost nakon 20. maja, a krajnji i rok za podnošenje izbornih lista je 16. maj. Ustavne norme vanredno i ratno stanje mogu obezbijediti preduslov za odgađanje zakazanih izbora – poručila je Jonica.

Podsjećamo, nakon što je premijer Dritan Abazović kazao kako očekuje da novoizabrani predsjednik, Jakov Milatović ,po preuzimanju funkcije, predloži novi datum prijevremenih parlamentarnih izbora, iz pokreta Evropa sad su poručili da je riječ o nepoznavanju prava i ustavnog poretka.

A odgađanje izbora zbog nastavka neodrživog stanja pod izgovorom spašavanja ljetnje turističke sezone, za Jonicu nije dovoljno jak argument. Raspuštena Skupština, Vlada bez povjerenja, objašnjava, dovoljani su razlozi da se političke partije izvagaju 11. juna. To je, poručuje Jonica, koliko potreba toliko i neminovnost.Struka smatra isto i kaže da je Ukaz aktuelnog predsjednika na snazi.

Političkim partijama uglavnom ne odgovara da u junu odmjere snage na izborima, ali prihvataju činjenicu da su neophodni.

– Mislimo da 11. jun nije najbolji datum. Svi mislimo da bi na izbore trebalo što prije, ali posljednji datum je kraj septembra – kazao je lider SNP-a, Vladimir Joković. 

– Da idemo na izbore da dobijemo Vladu kakva god ona bila – kazao je lider DPS-a, Nikola Rakočević.

– Novoizabrani predsjednik vrlo teško može povući ukaz iz razloga što je on već proizveo pravno dejstvo, a sa druge strane nije utvrđeno da se njime krši neka ustavna odredba – poručio je predstavnik ES, Andrej Milović. 

(Izvor:Agencije)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Newsletter Signup

Copyright © 2023 Press Portal. All rights reserved.

Connect
Newsletter Signup