Connect with us

Politika

Borovinić Bojović: Pregovori teku svojim tokom, Podgorica u sigurnim rukama

Nositeljka liste Demokratskog fronta na lokalnim izborima u glavnom gradu, Jelena Borovinić Bojović, saopštila je da pregovori oko formiranja vlasti ,,teku svojim tokom”, i da je Podgorica u sigurnim rukama. Predstavnik Pokreta Evropa sad, Vasilije Čarapić, smatra da Olivera Injac ima veliki politički legitimitet, te da je ona najbolji kandidat za gradonačelnicu Podgorice.

– Smatramo da je ona, ispred PES-a, najbolji kandidat za gradonačelnicu Podgorice. Niko iz PES-a ne može da ponudi ništa za šta nema politički legitimitet. Neophodno je imati politička leđa, ne mogu da potvrdim da je bilo kome ponuđeno nešto. Mis mo ambiciozan pokret, imamo podršku građana, i želimo da zaokružimo to povjerenje na parlamentarnim izborima i da dobijemo jednu stabilnu vlast – poručio je Čarapić gostujući u emisiji NAglas.

Borovinić Bojović je kazala da je oduvijek imala korektnu i konstruktivnu saradnju sa kandidatkinjom za gradonačelnicu Oliverom Injac.

– Po matematičkom izrazu, mjesto gradonačelnika Podgorice pripada PES-u. Moja molba je bila da Milatovića zamijeni neko ko je bio visoko na listi Pokret. Na državnom nivou bude rivaliteta, ali smatram da smo uspjeli da održimo autonomnost i visok stepen odgovornosti prema građanima. Sve što budemo dogovorili, zajednički ćemo objaviti javnosti – kazala je Borovinić Bojović. 

Luka Rakčević (GP URA) poručio je da ove sedmice ,,pišu istoriju” u Podgorici.

– To će biti jedan dobar tim koji će Podgoricu izvesti na pravi put. Žalosno je što se šest mjeseci čekalo da se ispuni volja građana sa loklnih izbora. DPS je iskoristio vakum tokom šest mjeseci, kako bi u gradskim preduzećima zaposlio svoje ljude. Naveo je da je u pitanju više stotina zaposlenih.  Sve je to radio DPS, kako bi sačuvao svoje pozicije moći za drugi krug predsjedničkih izbora. Sve to, na kraju je urađeno na štetu građana – poručio je Rakčević.

Danilo Šaranović iz Demokrata poručio je da žele da uvedu novu praksu, rad u javnom interesu.

– Žalim što večeras, umjesto da razgovaramo o krupnim kapitalnim projektima, pričamo o formiranju vlasti. Proteklih šest mjeseci potrošeni su na partijsko zapošljavanje DPS-a. Proces dogovaranja prati visok stepen političke kompatibilnosti partija, ali i bogatstvo različitih ideja. Šest godina biće malo vremena da toliko ideja realizujemo. Građani Podgorice treba da očekuju pozitivne stvari – istakao je funkcioner Demokrata.

Odlazeći predsjednik Skupštine Glavnog grada, Đorđe Suhih, kazao je da niko sa njihove liste nije predao žalbe Ustavnom sudu. Istakao je i da nema saznanja o zapošljavanjima u proteklih šest mjeseci.

 – Napravili smo i usvojili budžet, bilo bi problema da to nijesmo uradili. Ovako imate podlogu, koju ćete normalno prilagoditi svojim idejama, planovima i prioritetima. Mislim da smo vrlo korektno i sad se dogovorili oko preuzimanja vlasti, kabinet je odavno bio spreman- rekao je Suhih.

Dodao je da su i ranije mogli podnijeti ostavke.

– Da smo to uradili, onda bi novu lokalnu vlast izabrala vlada, koja je razriješena. Mislim da je ovo, ipak, legalnije – naglasio je Suhih.

Rakčević je odgovorio da su žalbe predate Ustavnom sudu  partijska direktiva.

Funkcioneri partija koji će biti na vlasti u Podgorici, kratkosu, osim kritika prethodne, govorili o njihovom planu i programu vođenja Podgorice.

Prvi potez, kako je rekao Čarapić, bio bi unutrašnja revizija. 

– Nama je dužnos da to otključamo i uradimo unutrašnju reviziju, uglavnom gradskih preduzeća, gdje se zapošljavao partijski kadar. Kada skeniramo cjelokupnu gradsku upravu, možemo da sprovodimo našu viziju. Nemamo ambicije da ni na koji način ugrozimo finansije Glavnog grada. Koliko god novca trošili, ne možemo da kažemo da smo u velikoj mjeri zadovoljni radom gradskih preduzeća – rekao funkcioner PES-a.

Borovinić Bojović je navela da Podgorici dolikuje da predvodi promjene, te da je bila marginalizovana posljednjih šest mjeseci.

– Moraćemo da radimo na više kolosjeka, biće jako naporno, ali zbog toga smo došli. Sada radimo jedan strateški plan kojim redom ćemo da radimo, da omogućimo građanima uvid, ali i da ih uključimo- rekla je ona.

Pomoć socijalno ugroženima, dodala je, biće u fokusu nove vlasti.

– Iskoristićemo sve raspoložive resurse. Podgorica će biti paradigma Crne Gore i može da posluži na državnom nivou. Nijesu to samo četiri partije, postojaće velika konkurentnost, a samim tim i kvalitet rada- naglasila je nositeljka liste DF-a.

(Izvor:Agencije,RTCG)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Newsletter Signup

Copyright © 2023 Press Portal. All rights reserved.

Connect
Newsletter Signup