Connect with us

Politika

Spajić: U Crnoj Gori se može živjeti bolje ako se njom bolje upravlja

Predsjednik pokreta Evropa sad, Milojko Spajić, kazao je da pobjedom Jakova Milatovića na predsjedničkim izborima Crna Gora dobija predsjednika svih građana, bez obzira na naciju, vjeru, partiju ili ideologiju. Dodao je da je odbijanje njegove kandidature za predsjednika, mimo Ustava i zakona Crne Gore, razljutilo dobar dio građana Crne Gore jer su shvatili igru. 

– Jakov je ušao u predsjedničku trku na talasu tog narodnog bijesa koji mu je, siguran sam, pomogao u konačnici, a nikako mu nije bio teret. Jednostavno sam znao da je ovo trenutak da Evropa Sad izadje samostalno i napravi rezultat. Građani Crne Gore su siti starih lica i starih politika, bilo da su oni tri decenije bili vlast ili opozicij- rekao je Spajić.

Kazao je da se boji da gorući problemi u Crnoj Gori nisu u rukama predsjednika, odnosno u njegovoj nadležnosti i da je najveći problem u državi trenutno teška finansijska situacija u koju je dovelo neodgovorno ponašanje aktuelnog ministra finansija.

– Efekti programa Evropa sad koji sam sa svojim kolegama iz ministarstva finansija osmislio poništeni su nizom neshvatljivih odluka ministra finansija Damjanovića. Tako da već sada mogu reći da Crna Gora ulazi u period finansijske nestabilnisti. Borba protiv kriminala i korupcije, koja je devastirala Crnu Goru ostaje snažan prioritet Pokreta Evropa sad, a moraće biti i svake buduće vlade, ako se misli sačuvati država. I treće, funkcionisanje pravosudnog aparata, koji je bio zarobljen decenijama. To su gorući problemi Crne Gore iz kojih izviru ostali, relativno manji, ali svakako problemi- rekao je Spajić.

Podsjetio je na, kako je rekao, diskvalifikaciju njegove kandidature za predsjednika Crne Gore.

– Poznato vam je da sam se prvobitno ja kandidovao za predsjednika Crne Gore i da sam udruženim poduhvatom DPS i DF diskvalifikovan, iako sam ispunjavao sve uslove. Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava kao glavna institucija Organizacije za evropsku bezbjednost, utvrdila je da su moja prava povrijeđena. Ovo ističem da bih vas podsjetio koliko sam vjerovao da se može pobijediti Đukanović, i bio sam u pravu. To je i odgovor na pitanje jesam li bio siguran u Jakovljevu pobjedu. Đukanović je stari politički vuk i od takvih vukova se može očekivati i neočekivamo, ali sam duboko u sebi vjerovao, još prije 2 kruga, da će on ubjedljivo izgubiti- kazao je Spajić.

Lider Pokreta Evropa sad je poručio da je Srbija za Crnu Goru mnogo više od susjeda. 

– Đukanović se nije ponašao ni kao da smo susjedi. Politika Crne Gore prema državama zapadnog Balkana mora biti najbolja moguća, jer kako ćemo objasnitu EU da želimo da se integrišemo u EU, a ne možemo da se integrišemo sa najbližim susjedima. Očekujem da će Crna Gora i Srbija otvoriti novu stranicu u svojim odnosima, koja će biti od obostranog interesa i uz puno uvažavanje- istakao je Spajić.

Osvrćući se na podršku DF-a, Demokrata, URE i ostalih političkih subjekata predsjedničkom kandidatu Evrope sad u drugom krugu izbora, Spajić je istakao da imaju precizne podatke o broju glasova koje su osvojili kandidati u prvom krugu. 

– Na osnovu tih podataka je bilo jasno da će za pobjedu DPS kandidata u drugom krugu biti potrebno da se ti glasovi udruže. Tako da se može reći da je Milo Đukanović poražen udruženim snagama- zaključio je Spajić.

(Izvor:Agencije)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Newsletter Signup

Copyright © 2023 Press Portal. All rights reserved.

Connect
Newsletter Signup