Connect with us

Svijet

Papa Franjo osudio ,,hladene vjetrove rata” i druge nepravde i nasilja u svijetu

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo osudio je u uskršnjoj poruci brojno ,,kamenje spoticanja” na putu mira u svijetu, od Ukrajine preko Bliskog istoka do međunarodnog terorizma.

Pred oko 100.000 vjernika na Trgu svetog Petra u Vatikanu papa je kazao da je zabrinut zbog nedavnog porasta napada na Bliskom istoku, koji, kako je rekao, prijete dijalogu Izraelaca i Palestinaca.

Katolici, protestanti, anglikanci, neke pravoslavne crkve i brojne manje crkve, proslavljaju najveći hrišćanski praznik, uskrsnuće Isusa Hrista.

Papa Franjo je osudio ,,ledene vjetrove rata” i druge nepravde u svijetu koje potresaju vjernike, govorio je i o Libanu koji ,,još traga za stabilnošću i jedinstvom”, Tunisu i ,,njegovim (socijalnim i ekonomskim) problemima”, ,,teškoj društveno političkoj i humanitarnoj krizi” na Haitiju i ,,žrtvama međunarodnog terorizma” u Burkini Faso, Maliju, Mozambiku i Nigeriji.

On je takođe pomenuo žrtve zemljotresa koji je u februaru pogodio Tursku i Siriju,u kome je stradalo više od 56.000 ljudi, dok je šteta procijenjena na više stotina milijardi eura.

Prije ovih izjava papa je vodio Uskršnju misu i u svom papamobilu prošao kroz okupljenu masu na Trgu svetog Petra, blagosloveći vjernike u toploj atmosferi.

Tokom mise papa Franja krstio je osmoro ljudi koji su prihvatili katoličanstvo. Zbog niskih temperatura nije vodio procesiju Križnog puta na Veliki petak, jer su mu ljekari preporučili da bude oprezan nakon preležanog bronhitisa.

(Izvor:Agencije)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Newsletter Signup

Copyright © 2023 Press Portal. All rights reserved.

Connect
Newsletter Signup