Connect with us

Politika

Uljarević: Crnoj Gori treba jaka opozicija

– Crnoj Gori treba jaka opozicija jer će, u protivnom, biti nastavljeno otvoreno kršenje Ustava i zakona, urušavanje institucija i endemsko partijsko zapošljavanje, samo sa akterima nove većine. Ukoliko ljudi koji odlučuju u Demokratskoj partiji socijalista razumiju da sad partija kreće sa brisanog prostora, onda će to uključiti i kadrovsko usklađivanje, odnosno povlačenje svih ili skoro svih kontroverznih kadrova, kao i drugačiji pristup koncipiranju politika, i prateće rebrandiranje – kazala je izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje, Daliborka Uljarević.

U intervjuu agenciji Mina je dodala da, ukoliko takvo razumijevanje izostane, onda će to biti još jedan period nenadoknadivo izgubljenog vremena i veći pad iz kojeg se ne podiže. Ona je rekla da karakteristike dobre ili loše vlasti određuju kontrolni mehanizmi, kao i da je jedan od njih opozicija. Uljarević je istakla da nema demokratske konsolidacije Crne Gore bez demokratske evolucije stranaka, kako sadašnje tako i bivše vlasti.

Smatra da nije dobro u postojećem crnogorskom kontekstu da klatno dvotrećinske većine bude na jednom polu jer bi to vodilo i promjenama Ustava. To, kako je Uljarević navela, tek može imati ozbiljne posljedice i po karakter građanske države Crne Gore.

Prema njenim riječima, građani traže uspostavljanje političke odgovornosti – tu poruku šalju u kontinuitetu ali ona teško dopire do donosilaca odluka, a samim tim izostaje i očekivano sadržajno dinamiziranje unutrašnjih reformskih zahvata.

– I stoga suštinske promjene postaju neminovnost ne samo za DPS nego i za druge aktere, a kako se budu oni odnosili prema tim neminovnostima cijeniće građani na izborima koji će nastaviti da talasaju crnogorsko društvo dok ne dođe do dovoljne mjere pročišćenja- rekla je Uljarević.

Ona je kazala da ostavka Mila Đukanovića na mjesto predsjednika DPS-a jeste očekivana, jer je i on sam to najavio tokom predizborne kampanje u prvom krugu.

Ona je rekla da su partije formata DPS-a na području jugoistočne Evrope, koje su dugo vladale i praktično srastale sa institucijama, nakon prvih izgubljenih parlamentarnih izbora obično nestajale ili nastavile da postoje sa marginalnom procentualnom zastupljenošću, čak i kad bi se vratile u dijelu da postanu dio vlasti.

Kako je kazala, jedan od možda najbližih primjera u regionu je Socijalistička partija Srbije (SPS) Slobodana Miloševića.

Prema njenim riječima, DPS tu vrstu brzog i dramatičnog pada nije doživio, na što ukazuju prvi lokalni izbori koje je imao u Nikšiću 2021. godine gdje je osvojio oko 40 odsto.

– Ali i izborni rezultati u drugim opštinama tokom 2021. i prošle godine na kojima i pored toga što bilježi manji ili veći pad ostaje pojedinačno najjača partija ili ona koja ima rezultat koji neke od današnjih partija vlasti nikad nisu imale- rekla je Uljarević.

Ona je navela da ključni problem DPS-a od avgusta 2020. godine nije izborni rezultat već nedostatak koalicionog kapaciteta.

Prema njenoj ocjeni, da je Crna Gora 2020. godine dobila kvalitativnu promjenu u neupitnom interesu građanskog društva i države Crne Gore danas više DPS ne bi bio tema.

Uljarević je navela da je Crna Gora dobila promjenu čiji su akteri imali jedini kohezioni faktor u smjeni DPS-a, ali ne i u promjeni kleptokratskog pristupa vladavini.

Prema njenim riječima, u toj konstelaciji odnosa, ponovo postaje presudan identitetski element, što znači da se nastavlja isti krug uz malo izmiješanih karata, ali bez potrebnih suštinskih promjena.

– A budućnost DPS-a će i tokom ovog izborg ciklusa zavisiti kako od njih samih i njihove sposobnosti ili nesposobnosti da izađu iz već viđenih okvira, tako i od oponenata u čijom polju tek predstoji velika bitka za podjelu teritorije- dodala je Uljarević.

Ona je kazala da dva mjeseca nijesu dovoljna za taj veliki rez i konsolidaciju, kao i da je njen utisak da i novi vršilac dužnosti /v.d./ predsjednika partije Danijel Živković to razumije kad postavlja cilj da nakon izbora u junu ta partija “zadrži političku relevantnost”.

– Međutim, iz ove perspektive, nije realno ni da će to biti partija koja će osvojiti najveći broj glasova, iako smo u Crnoj Gori posljednjih godina imali mnogo neočekivanih obrta- rekla je Uljarević.

Ona je rekla da je ključni problem Crne Gore nekvalitet političkih struktura iz kojeg dalje izviru svi ostali problemi koji se odnose na konfuzne ideološke pravce, nedomišljene politike, neracionalne odluke, ali i na nerezistentnost na mnoge pojave koje dolaze sa funkcijom.

Počev od privilegija, preko generalne opijenosti vlašću, do propusnosti za uticaje sa strane koji podrivaju inače krhko građansko biće Crne Gore i dovode u pitanje rijetke do sad dobro uspostavljane politike i pravce a ne donose ni nove u javnom interesu.

Kako je Uljarević saopštila, političke partije u kontinuitetu bilježe najmanje povjerenje građana u istraživanjima javnog mnjenja, ali one su te koje se takmiče na izborima i građani prave izbor koji je obično protivan nečemu a ne podrške onom u što istinski vjeruju bez ikakve kalkulacije.

– DPS je i dalje velika partija i može naći nekog ko će je voditi iz svojih redova, ali bi prilikom izbora kompletnog rukovodstva trebalo da razmišljaju o promjeni paradigme svog djelovanja u svim aspektima ukoliko žele da zaista ostanu faktor na političkoj i društvenoj sceni- saopštila je Uljarević.

(Izvor:Agencije;Mina)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Newsletter Signup

Copyright © 2023 Press Portal. All rights reserved.

Connect
Newsletter Signup