Connect with us

Društvo

Ne vidimo da će Romi skorije dobiti predstavnika u parlamentu

Danas, 8. aprila, obilježava se Međunarodni dan Roma. Dok državnici čestitaju i obećavaju bolji odnos institucija prma romskoj populaciji, njihovi predstavnici ne vide da će im se u bliskoj budućnosti poboljšati status, kao i prava Roma.

– Nekoliko slučajeva diskriminacije prema romskom narodu nalazi se pred tužilaštvom, i nadam se da će optuženi biti adekvatno kažnjeni. Ima i prikrivene diskriminacije. Donekle i društvene mreže utiču na diskriminaciju. Zaista je poražavajuće da diskriminaciju nađemo i u komentarima obrazovanih ljudi. Ja mislim da oni u svim tim konmentarima ne misle tako, ali eto napišu – kazao je predsjednik Romskog savjeta, Mensur Šaljaj, za RTCG.

Podsjetio je da je kroz Strategiju Roma i Egipćana u planu da se diskriminacija i govor mržnje itekako kažnjava.

– Sama činjenica da od 2020. godine s porastom nacionalizma, ni naš narod se ne osjeća bezbjedno – poručio je on.

Objasnio je da nije učestvovao u Romskom parlamentu koji je organizovan prvi put u Skupštini Crne Gore, jer se, kako je kazao, o Romima priča samo tokom nedjelje Roma i 8. aprila.

– Zaista smatram da imamo sasvim dovoljno problema i vremena da ih rješavamo i drugim danima u godini. I tako iz godine u godinu problemi ostaju isti ili su veći, a institucije samo rade na tome za značajnije datume. Zaista se nadam da će Romi dobiti svog predstavnika u parlamentu, ali ne vidim da će se to u skorije vrijeme i ostvariti. Krajem 2021. godine poslali smo inicijativu prvu inicijativu Skupštini Crne Gore, nijesmo dobili odgovor. Kasnije je došla Danijela Đurović. Ponovili incijativu za smanjenje cenzusa za afirmativnu akciju za participaciju Roma sa 0,7 na 0,35. Nijesmo jedina zajednica koja to traži i kojoj bi trebalo to da se ispuni. Takođe i Hrvati imaju taj cenzus, ne znam zašto mi ne bismo imali. Nijesmo dobili odgovor i to je jedan od razloga zašto nijesam učestvovao u Romskom parlamentu – kazao je Šaljaj.

Smatra da političkim partijama ne odgovara da se Romima ispunitaj zahtjev.

– Kada bi nam participacija bila 0,35, zaista bi uspjeli, kada bismo doveli brojnu dijasporu koje ima veoma mnogo u inostranstvu, da pređemo taj cenzus i da imamo jedan mandat. Problem je političarima u Crnoj Gori da taj jedan mandat odlučuje o tome ko će biti na vlasti – objasnio je predstavnik Roma.

Kada je riječ o obrazovanju Roma kazao je da su poslali inicijativu ministru da se napravi odjeljenje za Rome gdje bi bilo zapošljeno troje visokoobrazovanih Roma koji bi koordinisali kako sa studentima, tako i sa djecom.

– Smatram da ako imamo 12 visokoobrazovanih Roma, da je jedno ili dvojne zaposlenih govori o nezainteresovanosti naših institucija da se naši ljudi zaposle. Nadam se da će izborom nove Vlade 11. jula doći i bolja saradnja sa Romima kako bi već naredne godine moći da se pohvale boljim položajem – poručio je Šaljaj.

Podsjetimo, prvi svjetsi kongres Roma, održan u Londonu od 8. do 12. aprila 1971. godine, predstavljao jedan od najvažnijih događaja u istoriji te populacije.

(Izvor:Agencije)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Newsletter Signup

Copyright © 2023 Press Portal. All rights reserved.

Connect
Newsletter Signup