Connect with us

Ekonomija

Na pomolu moguća globalna katastrofa

Bivši glavni ekonomista Međunarodnog monetarnog fonda, Raghuram Rajan, koji je predvidio globalnu finansijsku krizu prije više od decenije, opet ima crne prognoze.

Upozorio je da je bankarski sistem na putu ka dodatnim previranjima nakon spasavanja Silicon Valley Banka i Credit Suissea.

– Nadam se najboljem, ali očekujem da bi se moglo desiti još toga, dijelom zato što je nešto od onoga što smo vidjeli neočekivano. Postoji zabrinutost da jeftin i lako dostupan novac i visoka likvidnost tokom dugog perioda stvaraju perverzne podsticaje i strukture koje postaju krhke kada se sve preokrene – kazao je Rajan.

Njegovi komentari su u skladu sa upozorenjima da problemi u Silicon Valley Banku i Credit Suisseu ukazuju na dublje probleme u finansijskom sistemu.

Dok je bio glavni ekonomista MMF-a 2005. godine, Rajan je izdao pronicljivo upozorenje o bankarskom sektoru uoči globalne finansijske krize, što je navelo bivšeg američkog ministra finansija Larry H. Summersa da ga nazove ,,ekscentrikom”.

Danas je Rajan profesor na poslovnoj školi But Univerziteta u Čikagu i dobio je priznanja za upravljanje indijskom ekonomijom dok je bio na čelu centralne banke od 2013. do 2016. godine.

(Izvor:Agencije)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Newsletter Signup

Copyright © 2023 Press Portal. All rights reserved.

Connect
Newsletter Signup