Connect with us

Društvo

Državnici čestitali katolički Uskrs

Pripadnici katoličke vjeroispovesti prvi će proslaviti najveći i najstariji hrišćanski praznik koji se slavi u spomen na Hristovo vaskrsnuće. Obilježiće ga u nedjelju 9. aprila.

Sedam dana kasnije, tačnije 16. aprila, ovaj praznik proslaviće i pripadnici pravoslavne vjeroispovesti.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je čestitku povodom najvećeg hrišćanskog praznika – Uskrsa, nadbiskupu barskom msgr. Roku Đonlješaju, biskupu kotorskom msgr. Ivanu Štironji, sveštenstvu i svim pripadnicima katoličke vjeroispovijesti u Crnoj Gori, uz najbolje želje za napredak katoličke zajednice i ličnu i porodičnu sreću.

– Za Hrišćane širom svijeta Uskrs simbolizuje iskupljenje, odgovorniji pristup i mogućnost da život učine boljim. Uskrs je uvijek prilika da se iznova istakne neponovljivost i neprocjenjivost svakog ljudskog života, potreba brige o čovjeku i njegovom dobru, poštovanju njegovog dostojanstva i njegovih prava, ali i odgovornost za učinjeno na što smo svi pozvani. Razvoj demokratskog društva i željeni duhovni i materijalni napredak Crne Gore traži zalaganje i odgovornost, a uskršnje poruke u tome su ohrabrenje i podsticaj ostvarenju vitalnih zadataka koji su pred nama. Propovijedanjem mira, pravde i ljubavi Rimokatolička crkva snažno je doprinijela i doprinosi njegovanju kulture dubljeg razumijevanja i poštovanja kao civilizacijskog bogatstva države Crne Gore. Iskreno vjerujem i da ćemo pred novim izazovima zajedno ostati posvećeni snaženju kohezije našeg društva zasnovane na bogatstvu različitosti kultura i porijekla, širenju kruga mogućnosti za sve naše građane i ostvarenju zajedničkog dobra – naveo je Đukanović.

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović uputila je čestitku povodom 8. aprila, Međunarodnog dana Roma, svim pripadnicama i pripadnicima romske zajednice u Crnoj Gori.

– Koristim priliku da svim članovima romske zajednice, u ime Skupštine Crne Gore i u svoje ime, uputim srdačne čestitke povodom Međunarodnog dana Roma, koji se obilježava u čast Prvog svjetskog kongresa Roma, održanog u Londonu od 8. do 12. aprila 1971. godine, što je predstavljalo jedan od najvažnijih događaja u istoriji ove populacije – poručila je Đurović.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović uputio je čestitku povodom nastupajućeg katoličkog Uskrsa Barskom nadbiskupu Roku Đonlešaju, kotorskom biskupu Ivanu Štironji, cijelom sveštenstvu i građankama i građanima katoličke vjeroispovijesti.

– Prilika je da u duhu praznika pošaljemo poruku mira, tolerancije i međusobnog poštovanja – naveo je Abazović.

Dodao je da je važno da ujedinjeni u različitosti i sa vjerom u novi početak, moramo istrajati u namjeri da se izborimo za dalji napredak Crne Gore.

(izvor:Agencije)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Newsletter Signup

Copyright © 2023 Press Portal. All rights reserved.

Connect
Newsletter Signup