Connect with us

Kultura

Crnogorski simfonijski orkestar: Urušen nam je dignitet, ali nećemo ostati apatični i neaktivni

– Mi koji stojimo pred vama, mi smo nosioci osnovne djelatnosti svih kulturnih institucija, mi smo reprezenti u zemlji i inostranstvu, oni koje slušate i gledate na sceni, oni koji vam daju nove doživljaje, postavljaju pitanja, daju odgovore, koja vas duhovno oplemenjuju. CSO čine deficitarni kadrovi i ovaj ansambl čine muzičari koji su školovani na našoj Muzičkoj akademiji, ali i najprestižnijim akademijama u regionu i inostranstvu uz velika materijalna odricanja koje nosi stvaranje karijere profesionalnog muzičara – kazao je kontrabasista, Vasilije Gagović.

On se ,uoči koncerta Crnogorskog simfonijskog orkestra, u ime predstavnika umjetničkih zanimanja uz podršku kolega iz orkestra, iz administracije, tehnike i drugih službi Muzičkog centra Crne Gore, kao i glumaca iz svih državnih teatara (Crnogorskog narodnog pozorišta, Gradskog pozorišta Podgorica, Nikšićkog pozorišta i Kraljevskog pozorišta ,,Zetski dom”), obratio predstavnicima Ministarstva kulture i medija, Sindikatu kulture i javnosti, povodom nedavno usvojenog Granskog kolektivnog ugovora.

– Ispod frakova i haljina je čovjek sa potrebama i problemima. Zato pitam sve one koji su učestvovali u donošenju odluke koja je verifikovana novim Granskim kolektivnom ugovorom kakvu poruku šaljete roditeljima djece koji odvajaju vrijeme i novac za školovanje budućeg profesionalnog muzičara? Urušen nam je dignitet, ali nećemo ostati apatični i neaktivni. Mi tražimo adekvatan tretman. Muzika je naša ljubav ali i naš hljeb – poručio je Gagović.

Gagović je podsjetio da nedavno usvojenim Granskim kolektivom ugovorom za oblast kulture planiranja povećanja zarada 1850 radnika u kulturi su od 20 do 96 odsto. Ali za njih 150 koji obavljaju umjetničke, odnosno izvođačke poslove povećenje iznoi 3,5 odsto. Kako je istakao Gagović, u MCCG to obuhvata muzičare, dirigente, producente, a u Crnoj Gori i režisere, glumce, dramaturge, kostimografe, pisce, vajare i druge stvaraoce.

Nakon protesta CSO je pod dirigentskom upravom maestra Srboljuba Srbe Dinića izveo koncert, na kome je kao solista nastupio poznati srpski violončelista Dragan Đorđević.

(Izvor:Agencije,Dan)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Newsletter Signup

Copyright © 2023 Press Portal. All rights reserved.

Connect
Newsletter Signup