Connect with us

Društvo

Novaković Đurović: Rješenje o rušenju Đukanovićevih kuća nema veze sa revanšizmom

– Rješenje o rušenju dvije kuće Mila Đukanovića u Kočanima nema nikakve veze sa politikom niti revanšizmom,to je dio šire akcije uklanjanja nelegalnih objekata na kojem ministarstvo predano radi. Ovdje nije bilo nikakve političke motivacije, nikakve selekcije, mi ovom predmetu pristupamo kao i drugim predmetima. Od početka ove godine smo pokrenuli aktivnosti izvršenja rješenja o rušenju,to se prvo odnosilo na rušenje postrojenja koja su eksploatisala šnjunak na obali Morače. Aktivnosti imamo i u Utjehi, drugim opštinama – kazala je ministarka ekologije, prostornog uređenja i urbanizma, Ana Novaković-Đurović.

Advokat Velibor Marković smatra da je veoma sporan momenat kada je rješenje donijeto i da mu sve liči na klasično osvetoljublje.

Ministarka je kazala da su sve aktivnosti otpočele kad su se stekli finansijski i drugi uslovi, po inicijativi koja je u njenom resoru zavedena 22. marta. 

– Zašto se ranije nije radilo dovoljno efikasno, ne mogu govoriti. Činjenica je ni da u budžetu nije bilo dovoljno sredstava za ovaj proces. Razumijem nezadovoljstvo i velika očekivanja javnosti, ali trudimo se i postupamo u skladu sa zakonom. Vidjećemo šta će subjekat nadzora preduzeti, raspolažemo samo sa onim što imamo u rješenju i najavom žalbe – poručila je ministarka u emisiji Okvir. 

Marković je ocijenio da je simptomatično da se rješenje o rušenju Đukanovićevih kuća donosi dan nakon što je proglašen rezultat predsjedničkih izbora. 

– Da je to rješenje donijeto pet godina, tri, ili godinu, pa makar i dan prije rezilazta izbora, rekao bih ‘U redu, poštujem’. Moguće da griješim, ali ovo mi sve izgleda kao određena doza revanšizma, pa i osvetoljublja – kazao je Marković.

Prema njegovim saznanjima, kako je kazao, u Crnoj Gori postoji na desetine nelegalno sagrađenih objekata, te da se radi o objektima za koje je samo za dio predat zahtjev o legalizaciji.

Postoji mogućnost, dodao je, da se postojeći objekti rekonstruišu, ukoliko postoji određena dozvola nadležnih. Ako je podnijet zahtjev za legalizaciju, navodi Marković, odlaže se realizacija rješenja.  

Ministarka je odgovorila da joj je isključivo važno da se postupa po inicijativama, u skladu sa zakonom i propisima. 

Marković je naglasio da su nadležni i ranije imali dovoljno podataka da je objekat Đukanovića nelagalno sagrađen. Problem je, kako je kazao, selektivnost. 

Glavni i odgovorni urednik istraživačkog portala ,,Lupa”, Vladimir Otašević, istakao je da se temom Đukanovićevih nelagalnih objekata bave od 2022. godine, ali da tim povodom nadležni nijesu ništa uradili. 

– Nadležni državni organi tada nijesu ništa uradili, za pohvalu je što se sada pokrenulo. Termin donošenja rješenja je za diskusiju, ali treba nešto da se radi. Ima tu još funkcionera za koje se zna da su gradili nelegalno, godinama smo istraživali i znamo za brojne slučajeve – predstavnici sudske vlasti, izvršne, porodica bivšeg predsjednika Vlade Duška Markovića – kazao je Otašević.

Glavni državni arhitekta, Vladan Stevović, kazao je da svaka strana ima pravo da osporava rješenje i istakao da se suviše problematizuje ono što je svršen čin.

– Ako je u planskom dokumentu označen zeleni pojas, onda je stvar jasna, tu nema gradnje. Ima jako mnogo stvari koje nijesu u skladu sa zakonom, čak i da postoji planski dokument – istakao je Stevović. 

Marković je saopštio da je, prema njegovim informacijama, na državnom zemljištu izgrađen pomoćni objekat, ograda i kapija Đukanovića. To nije u izvještaju jer je, kako je rečeno, u nadležnosti Opštine Nikšić. 

Bivši predsjednik Opštine Budva, Marko Bato Carević, istakao je da je na lokalitetu Krimovica gradio uz pratnju i komunikaciju sa državnim organima. Carevića, takođe, sumnjiče za uzurpaciju državnog zemljišta i pred kotorskim tužilaštvom pokrenut je postupak.

– Radio sam javno, po uputima i uz komunikaciju sa Ministarstvom poljoprivrede. Čak sam i dobijao pohvale. Da sam radio kako treba govori činnjenica da su svi objekti uknjiženi u katastar, da mi se porez naplaćuje i da su predati za proces legalizacije. Radi se o pomoćnim objektima, za podsticaj poljoprivrede, a Opština Kotor, u junu 2016. godine, donijela je odluku da su u pitanju objekti od posebnog značaja za poljoprivredu i otvaranje novih radnih mjesta. Postavlja se pitanje ko je kriv? Da li onaj ko je postavio bombu ili onaj ko je ugazio u nju? Ne možete da kažete da nema plana, jasno sam dobio upute kako da radim. Ako sam radio suprotno zakonu, zašto me neko nije zaustavio i osporio moj rad – saopštio je Carević i dodao da se radi o diskreditaciji njegove kompanije i porodice i manipulaciji MANS-a.

Poručio je da ima sva odobrenja za rad, te da je uočljiva linija između njegove i državne imovine.

Ima, kako je kazao, urednu dokumentaciju za postavljanje objekata. 

Ministarka Novaković Đurović kazala je da je isnpekcija bila na terenu i zapisnike o Krimovici prosljeđivala na dalju nadležnost.

– Zakon je jednak za sve – ponovila je Đurović.

(Izvor:Agencije;RTCG)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Newsletter Signup

Copyright © 2023 Press Portal. All rights reserved.

Connect
Newsletter Signup