Connect with us

Ekonomija

Crna Gora će učestvovati na Svjetskoj izložbi Expo 2025 Osaka

– Učešće Crne Gore na Expo-u u nije samo projekat Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, već cijele Vlade Crne Gore – saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma nakon prve konstitutivne sjednice Organizacionog odbora za učešće Crne Gore na Svjetskoj izložbi Expo 2025 u Osaki.

Na sjednici je razmatran Plan učešća Crne Gore na Expo-u u kojem su izloženi ciljevi učešća, pregled ključnih aspekata projekta kao što su dizajniranje i opremanje izlagačkog prostora, razvoj programa, promocija i logistika. Takođe, predstavljen je prijedlog cjelokupnog budžeta projekta.

– Naredna Svjetska izložba će se održati u Osaki od 13. aprila do 13. oktobra 2025. godine. Učešće na ovom Expo-u je već prihvatilo preko 150 država, a organizator najavljuje 28 miliona posjetilaca tokom šest mjeseci trajanja izložbe. Svjetske izložbe su platfoma za međunarodnu promociju i jačanje imidža države u inostranstvu i sve vitalnije sredstvo javne diplomatije – navedeno je u saopštenju.

Učešće Crne Gore na Expo-u otvara brojne mogućnosti za uspostavljanje novih i jačanje postojećih diplomatskih i ekonomskih veza, brendiranje države, porast stranih direktnih investicija i privlačenje turista.

– Dobro osmišljeni nacionalni paviljoni omogućavaju državama učesnicama da se istaknu, da pokažu svoje potencijale i da otvore dijaloge u brojnim oblastima, kako sa državom domaćinom Expo-a tako i sa ostalim državama učesnicima – poručili su iz ministarstva.

Crna Gora je do sada četiri puta učestvovala na Svjetskim izložbama. Prvi put, još kao Knjaževina Crna Gora, 1905. godine na Expo u Liježu, a nakon obnove nezavisnosti kontinuirano je učestvovala na svim Expo-ima koji su se održali od tada: u Šangaju 2010. godine, u Milanu 2025. i  u Dubaiju 2021-2022.

(Izvor:Agencije)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Newsletter Signup

Copyright © 2023 Press Portal. All rights reserved.

Connect
Newsletter Signup