Connect with us

Politika

Adžić: Inauguracija Milatovića izazovan momenat za policiju

– Predstojeća inauguracija novoizabranog predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića na Cetinju izazovan je momenat za policiju. Vjerujem da u našoj zemlji još postoje one kriminalne i političke strukture koje žele neku vrstu nestabilnosti. Sada nemam bilo kakvih najava da bi tog dana moglo doći do bilo kakvog problema. Vjerujem da će to proći dostojanstveno i svečano – kazao je ministar unutrašnjih poslova, Filip Adžić.

Govoreći o ,,pročišćavanju” službe bezbjednosti, ali i cijele Crne Gore, kaže da su svi oni koji su dugo godina vodili borbu da Crnu Goru oslobode iz kandži kriminala i korupcije znali da je infiltracija kriminalnih struktura unutar institucija na značajnom nivou.

– Ali niko od nas nije ni mogao da pretpostavi do kojih obima je ta infiltracija došla i koliko su institucije sistema bile u službi kriminala i organizovanih kriminalnih grupa – rekao je Adžić za televiziju Nikišić.

Podsjetio je na desetine ubistava i kriminalnih obračuna na ulicama crnogorskih gradova, prebijanja, podmetanja bombi…

– To danas nije slučaj, danas smo preduzeli veliki niz aktivnosti i udarili na sve one kriminalne strukture koje su prepoznate u Crnoj Gori. Vjerujem da danas niko ne može da se osjeća privilegovanim i niko ne može reći da može raditi mimo zakona, a da u jednom momentu neće biti sankcionisan. Da li ta ruka pravde ide brzinom koju mi očekujemo, svakako da ne, ali i kada vidite koliko je procesuiranih lica i na kojim nivoima unutar samih institucija, onda vjerujem da je sasvim opravdano zašto ta ruka pravde nije brže funkcionisala – istakao je Adžić.

Prema njegovim riječima, poslednji izborni proces pokazao je da MUP i Uprava policije postupaju strogo profesionalno, bez bilo kakve vrste političkog uticaja ili instrukcija kada je u pitanju izborni dan.

– Procesuirali smo sva ona lica koja su tog dana prijavljena, bez obzira da li su oni zastupali jednu ili drugu stranu na ovim izborima. Ono što jeste pokazalo istraživanje jedne ozbiljne međunarodne institucije je da je Uprava policije institucija kojoj se u Crnoj Gori najviše vjeruje. To je pokazatelj da smo minimizirali uticaj politike na MUP i Upravu policije – ocijenio je Adžić.

Kako je kazao, ključni zadatak je bio pokazati da u Crnoj Gori nema “nedodirljivih i privilegovanih”.

– To što ste nečiji prijatelj, partijski kolega, brat, kum, drug, to nikoga ne oslobađa odgovornosti. Ne postoji nikakva zadrška institucije da djeluje prema bilo kome od onih koji se na neki način ogriješe o zakon – smatra Adžić.

Odgovornost je, kako kaže, dodatno veća na onim ljudima koji su posle 30. avgusta 2020. preuzeli funkcije.

(Izvor:Agencije)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Newsletter Signup

Copyright © 2023 Press Portal. All rights reserved.

Connect
Newsletter Signup