Connect with us

Društvo

UNICEF: Budžet za obrazovanje trošiti efikasnije kako bi bilo dostupno svoj djeci

– Budžet obrazovanja treba efikasnije trošiti, kako bi kvalitetno obrazovanje bilo dostupno svoj djeci. Hitno treba obezbijediti sredstva za finansiranje novih školskih objekata i adekvatno opremanje svih škola novim tehnologijama, kao i redovno stručno usavršavanje svih nastavnika. Zza smanjenje siromaštva u Crnoj Gori, mora se pružiti kvalitetno obrazovanje svoj djeci iz siromašnih porodica, romskoj i djeci sa smetnjama u razvoju, i to od prvih godina života. Da bi se ove preporuke sprovele, neophodno je efikasnije trošiti budžet obrazovanja. Ulaganje u obrazovanje nije trošak, već najbolja investicija u razvoj jedne zemlje – kazao je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Huan Santander.

Ministarstvo prosvjete i Predstavništvo UNICEF-a organizovali su u četvrtak u Podgorici Treći donatorski koordinacioni sastanak za sektor obrazovanja, u cilju podrške tekućim i dugoročnim potrebama za unapređenje nivoa kvaliteta, pravičnosti i dostupnosti obrazovanja u Crnoj Gori.

Premijer Dritan Abazović istakao je da su reforma obrazovnog sistema, njegovo unaprijeđenje i strateško planiranje u sektoru obrazovanja, ali i neophodnost njegove decentralizacije, postavljeni kao prioriteti 43. Vlade.

– Naredna godina biće godina realizacije brojnih projekata izgradnje i adaptacije preškolskih i školskih objekata i direktnog ulaganja u poboljšanje obrazovne infrastrukture, a time i kvaliteta uslova za obrazovanje djece u Crnoj Gori – rekao je Abazović.

Šef Sektora za saradnju Delegacije EU u Crnoj Gori, Ingve Engstrom, istakao je da je obrazovanje temelj demokratije i ključno za ekonomski rast i zapošljavanje.

– EU snažan partner i najveći donator Crne Gore kada je u pitanju modernizacija obrazovnog sistema. Obezbijedili smo milione EUR podrške iz Instrumenta pretpristupne pomoći, kao i drugih programa poput Zapadnobalkanskog investicionog okvira, Erazmusa i Evropske fondacije za obuku – rekao je Engstrom.

Ministar prosvjete Miomir Vojinović rekao je da su investicije u infrastrukturu, obuku i sredstva za rad u Crnoj Gori na nivou od 15 odsto ukupnog budžeta opredjeljenog za obrazovanje.

– To je ono što moramo da mijenjamo, jer je nedostatak investicija u korelaciji sa lošim obrazovnim ishodima, ishodima ispod očekivanja i potencijala učenika. Za unapređenje obrazovne infrastrukture potrebno je znati u kakvom je ona stanju. Gdje nam nedostaje škola i vrtića, gdje se postojeći kapaciteti mogu unaprijeđivati i dograđivati, a gdje se neiskorišćeni mogu bolje upotrijebiti – kazao je Vojinović.

Kako je naveo, zato je Ministarstvo prosvjete u ovoj budžetskoj godini odlučilo da započne proces procjene školske infrastructure i za inicijalnu fazu izdvojilo 300 hiljada eura, što je malo manje od polovine neophodnog finansijskog okvira.

(Izvor:Agencije)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Newsletter Signup

Copyright © 2023 Press Portal. All rights reserved.

Connect
Newsletter Signup