Connect with us

Društvo

Svjetski je dan fizičke aktivnosti

– Svjetski dan fizičke aktivnosti ove godine obilježava se pod sloganom „Istupi za fizičku aktivnost“. Ukazijemo na potrebu usvajanja aktivnijeg i zdravijeg načina života praktikujući svakodnevnu fizičku aktivnost. Biti fizički aktivan je preduslov da budemo zdravi a ohrabrujuće je što ova vrsta zdravog stila života zavisi isključivo od naše volje, motivacije i samodiscipline. Najznačajnija preporuka je svakodnevno praktikovanje bilo kakve fizičke aktivnosti, šetnja, trčanje, sport, vožnja bicikla, aktivna rekreacija i igra. Fizička aktivnost se odnosi na sve pokrete – navedeno je u saopštenju Instituta za javno zdravlje.

Najnovije globalne procjene pokazuju da 1,4 milijarde odraslih (27,5 odsto svjetske odrasle populacije) ne ispunjava preporučeni nivo fizičke aktivnosti za poboljšanje i zaštitu sopstvenog zdravlja. Podaci iz 2016. godine, na globalnom nivou, pokazuju da su nivoi fizičke neaktivnosti bili skoro dvostruko veći u zemljama sa visokim dohotkom (36,8 odsto) u odnosu na zemlje sa niskim dohotkom (16,2 odsto).

– U Crnoj Gori se, prema posljednjim dostupnim podacima Instituta za javno zdravlje Crne Gore, evidentira samo 13 odsto odraslih osoba koje praktikuju fizičku aktivnost više od tri puta nedjeljno, od čega 8,6 odsto njih fizičku aktivnost praktikuje svakodnevno. Takođe, dokazano je da se muškarci značajno češće bave fizičkom aktivnošću. Redovna fizička aktivnost je usko povezana sa zdravim načinom ishrane prvenstveno sa izbalansiranim unosom vode, povrća i voća, proteina i ugljenih hidrata, prema preporukama nutricionista, kao i sa nekonzumiranjem cigareta, alkohola i droga – ističu iz IJZ.

Istraživanje Instituta za javno zdravlje Crne Gore o prevalenciji gojaznosti kod djece uzrasta sedam godina, pokazalo je da su gojazni svaki peti dječak i svaka deseta djevojčica a najdominantniji uzrok je okruženje koje podržava prekomjeran unos hrane i nepraktikovanje fizičke aktivnosti.

Istraživanje je pokazalo i da broj provedenih sati pred ekranima značajno raste tokom vikenda u poređenju sa radnim danima, iako roditelji navode da djeca tokom vikenda provode više vremena igrajući se van kuće u odnosu na radne dane.

Održavanje fizičke aktivnosti kod starijih osoba može značajno da poboljša ukupno zdravlje i kvalitet života populacije koja pokazuje trend starenja u svijetu.

Savremene preporuke usmjeravaju pažnju na svakodnevno brzo hodanje, u trajanju od 45 minuta, koje ne mora biti izvedeno u kontinuitetu, već može biti podjeljeno na 2 ili 3 perioda, što je podjednako efikasno. Ovaj obrazac predstavlja generalnu preporuku, a različite vrste i inteziteti fizičke aktivnosti poboljšavaju i različite aspekte zdravlja.

Nesumnjivo je da je COVID-19 epidemija izazvala smanjenje praktikovanja fizičke aktivnosti, povećanje gojanosti i dovela do poremećaja kvaliteta sna, naročito djece i mladih.

Bilo kakva fizička aktivnost je bolja nego nikakva, ali više kretanja donosi i više zdravstvenih koristi. Praktikovanje fizičke aktivnosti i manje sjedenja je svima od koristi a preporuke se odnose i na trudnice, porodilje, osobe sa invaliditetom i osobe koje žive sa nekim hroničnim bolestima.

Zato je potrebno da istupimo za fizičku aktivnost i da budemo aktivniji jer na taj način unapređujemo imunitet i cjelokupno naše zdravlje. 

(Izvor:Agencije)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Newsletter Signup

Copyright © 2023 Press Portal. All rights reserved.

Connect
Newsletter Signup