Connect with us

Svijet

Hrvatska uvodi novi sistem naplate putarine bez rampi i keša

Hvatske autoceste objavile su javni konkurs za izbor izvođača za elektronski sistem naplate putarina, a procijenjena vrijednost nabavke novog sistema je oko 100 miliona eura.

Kada sistem bude implementiran krajem 2024. godine, putnici više neće prolaziti kroz naplatne rampe, niti će brojati sitne eure za plaćanje putarine. Cijeli proces odvijaće se elektronski, a cijena će zavisiti od više faktora, između ostalog i od toga da li je vikend ili ne.

Novi elektronski sistem naplate putarine biće u upotrebi najranije krajem 2024. godine, najavili su iz Ministarstvo mora, saobraćaja i infrastrukture.

Istakli su da se novi sistem zasniva na slobodnom protoku saobraćaja, s mikrotalasnom tehnologijom na frekvenciji 5,8 GHz i tehnologijom automatskog prepoznavanja registarskih tablica.

Sistem će biti beskontaktni, zasnovan na kombinaciju dviju savremenih tehnologija, a naplata bi trebalo da se odvija preko novijeg ENC uređaja i automatskog sistema očitavanja tablica, dakle u obliku elektronske vinjete i plaćanja bez zaustavljanja.

Svi korisnici, bez obzira da li koriste ENC ili očitavanje tablica, registrovaće se u sistemu nekog od koncesionara, gdje će morati da dostave registraciju, državu izdavanja registarske tablice i način plaćanja, podatke o emisionoj klasi vozila, kopija saobraćajne dozvole…

– Postojeće rampe biće uklonjene, što znači da više neće biti velikih gužvi na naplatnim stanicama. Na primjer, ručna naplata putarine ima kapacitet od oko 200 vozila po satu, a novi sistem omogućava prolaz i do 3.000 vozila.U novom sistemu korisnicima će se naplaćivati onoliko koliko voze, a sistem će moći da se podesi tako da cijene budu različite u ljetnjoj sezoni i vikendom. Putarina se može definisati i u zavisnosti od emisione klase vozila. Najavljuje se i da će popusti na putarinu imati korisnici koji više koriste autoputeve ili se njima voze kada je manja gužva – rekao je ministar mora, saobraćaja i infrastrukture Oleg Butković početkom godine.

Jedan od najvećih sporova bio je ko i kako će zaustaviti vozače koji će pokušati da prođu autoputem bez plaćanja. Tenderska dokumentacija otkriva da će posao biti prepušten upravnicima autoputeva.

Naime, tenderom je predviđeno da ponuđač mora da isporuči i 74 kombija opremljena za mobilno praćenje plaćanja i prinudnu naplatu putarine. Vozila će biti opremljena uređajima za čitanje i ALPR kamerama. Konkursom je predviđeno da uređaji moraju da očitavaju ENC uređaj u vozilu ili registarske tablice sa udaljenosti od 10 metara pod uglom širine od 90 stepeni.

Ove jedinice imaće funkciju otkrivanja, potvrđivanja i naplate putarine od potencijalnih prekršilaca, što će raditi na različite načine, prilikom preticanja u toku vožnje, kada je vozilo parkirano na zaustavnoj traci… Mobilne jedinice će moći da se parkiraju u zaustavnoj traci i provjeravaju vozila koja prolaze pored njih, a imaće i ovlašćenje da ih zaustave i naplate kaznu.

Vozila će se provjeravati i na parkinzima, benzinskim pumpama ili odmorištima duž autoputa.

Sistem naplate putarine biće povezan sa sistemom granične policije i evropskim informacionim sistemom o saobraćaju i vozačkim dozvolama, jedinice će u svakom trenutku imati sve informacije o automobilu koji prate, njegovom korisniku i da li je platio putarina.

Za potrebe novog sistema naplate putarine biće izgrađeno 260 novih portala na cijeloj mreži autoputeva. Riječ je o portalima koji će biti postavljeni na samom autoputu i na kojima će biti postavljeni čitači ENC uređaja i kamere za očitavanje prednjih i zadnjih registarskih tablica.

Pored njih, pored autoputeva biće postavljeni kontrolni portali čija je uloga da kreiraju transakcioni okvir, odnosno jedinstvenu transakciju i ID sa svim potrebnim parametrima za plaćanje.

(Izvor:Agencije)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Newsletter Signup

Copyright © 2023 Press Portal. All rights reserved.

Connect
Newsletter Signup