Connect with us

Ekonomija

Abazović:Blizu smo prosječnoj zaradi od 800 eura

Premijer Dritan Abazović kazao je da je prosječna plata u Crnoj Gori u februaru ove godine iznosila 771 eura.

– Bila je ubjedljivo najveća u regionu. Crna Gora ima najveću minimalnu zaradu u regionu. Nadam se da će se ovakvi trendovi i nastaviti. Cilj je da ove sezone imamo rekordnu turističku sezonu – kazao je Abazović na sjednici Vlade.

Govorio je i o izmjenama Granskog kolektivnog ugovora u kulturi, i poručio kako podržava da se i umjetnicima koji su nezadovoljni povećanjema plata daju uvećane zarade. Podsjetimo izmjenama Granskog kolektivnog ugovora u kulturi povećane su plate do 25%, ali su umjetnici dobili uvećanje od oko tri odsto.

Kaže da o tom pitanju moraju da se dogovore sindikati.

– Čim se dogovore sindikati nikakvih problema nema i tome treba da pristupimo – poručio je Abazović.

Ministarka kulture Maša Vlahović, kazala je da su umjetnici nezadovoljstvo iskazali tek nakon potpisivanja izmjena kolegktivnog ugovora.

Uprkos tome, kako kaže, ministarstvo teži da pronađe rješenje i uvaži značaj umjetnika.

Vlahović kaže da danas čeka potvrdu o sastanku sa predstavnicima sindikata koji bi trebalo da bude održan sjutra.

– Do koje bi visine eventualno moglo ići poveća zarada za grupu umjetnika, potrebno je uraditi finansijsku analizu, koja mora biti u skladu sa budžetom za 2023. , kazala je Vlahović i dodala da se nada kompromisu.

Vlada je usvojila je i Informaciju o kreditnom zaduženju privrednog društva „Pošta Crne Gore“ AD u visini od 1.868.755 eura.

Isvojena je i Informacija o refundaciji sredstava za osiguranje vazduhoplova Embraer 190- 200 LR registarske oznake 40-AOC (Čarli).

Usvojen je i Predlog odluke o izmjeni Odluke o privremenom oslobađanju od pribavljanja vize za državljane Kraljevine Saudijske Arabije.

(Izvor:Agencije)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Newsletter Signup

Copyright © 2023 Press Portal. All rights reserved.

Connect
Newsletter Signup