Connect with us

Društvo

Udruženje ,,Roditelji”: Jačim vaspitnim mjerama protiv nasilja

Udruženje ,,Roditelji” dostavilo je Savjetu za prava djeteta Vlade Crne Gore predloge za unapređenje zaštite djece od nasilja, kojima traže uvođenje novih vaspitnih mjera za počinioce, uspostavljanje servisa podrške za žrtve i njihove porodice, nadzor nad radom škola od strane prosvjetnih ustanova i inspekcije.

– Predlažemo pojačan nadzor policije i svakodnevni obilazak i prisustvo policajaca u blizini škola. Uvažavajući činjenicu da Uprava policije ne raspolaže dovoljnim brojem zaposlenih, smatramo ipak važnim da se ovoj temi posveti dužna pažnja koju zaslužuje i da svaku školu, a posebno one koje su imale bar jedan slučaj koji je iziskivao uključivanje policije u toku školske godine, svakodnevno obilazi policija i ostvaruju kontakt sa upravom ili službom zaštite koju bi morale imati. Ovo ne smije da važi samo za neke opštine i da bude kratkoročno, već za sve jednako. Isto se odnosi na povećanje broja inspektora koji će se baviti onlajn nasiljem, kojih trenutno imamo nedopustivo malo na nivou zemlje, u 21. vijeku – navedeno je u dopisu upućenom Savjetu, koji potpisuje predsjednica Udruženja, Kristina Mihailović.

Na konstitutivnoj sjednici Savjeta za prava djeteta, održanoj 14. marta 2023. godine, kojim predsjedava premijer Dritan Abazović, zaključeno je da resorni ministri, kao i predstavnici drugih institucija i NVO, dostave predloge u vezi sa unapređenjem postojećeg sistema zaštite djece od nasilja. Iz Udruženja “Roditelji” napominju u dopisu Savjetu, da se njihovi predlozi nadovezuju na zahtjeve koje su dostavili u toku protesta organizovanog zbog neadekvatnog odgovora na slučajeve nasilja prema djeci i među djecom. Oni predlažu i da se što prije organizuje naredna sjednica, kako bi predlozi svih članova Savjeta bili objedinjeni, a zatim definisani konkretni koraci.

Roditelji predlažu početak rada zaštitara i uspostavljanje sistema video-nadzora u svim školama i njihovim dvorištima.

Udruženje ,,Roditelji” predlaže donošenje sistemskog rješenja koje će obezbijediti veći broj stručnih radnika u školama – psihologa, pedagoga, socijalnih radnika, koji će biti podrška mentalnom zdravlju djece i mladih.

– Početi (nastaviti) hitno sa primjenom programa za suzbijanje vršnjačkog nasilja i vandalizma u obrazovno-vaspitnim ustanovama u Crnoj Gori i usvojiti novi akcioni plan (program dostavljamo u prilogu). Naglašavamo da se ovaj program ne primjenjuje od 2020. godine samovoljom Ministarstva prosvjete, a nijesmo sigurni ni da su upoznati sa njegovim postojanjem, iako smo im više puta na njega ukazivali – ističu iz Udruženja ,,Roditelji”.

Oni predlažu i uspostavljanje sistema nadzora i kontrole rada nadležnih institucija, posebno uprava škola, i centara za socijalni rad, policije, tužilaštva, sudstva. Roditelji podsjećaju da škole ne evidentiraju u MEIS sistemu slučajeve vršnjačkog nasilja, na šta ih obavezuje Statut, zbog čega se moraju primjenjivati propisi koji čak omogućavaju i smjenu direktora u tim slučajevima.

(Izvor:Agencije)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Newsletter Signup

Copyright © 2023 Press Portal. All rights reserved.

Connect
Newsletter Signup