Connect with us

Svijet

U Njemačkoj najviše zarađuju medicinski savjetnici, advokati i piloti

Sa prosječnom godišnjom platom od 86.300 eura, medicinski savjetnik zauzima prvo mjesto na ljestvici. Medicinski savjetnik je medicinski naučni stručnjak za ljekove. On djeluje kao kontakt između ljekara i farmaceuta, a takođe uspostavlja vezu između farmaceutskih kompanija i bolnica.

Većina ljudi zna da se u farmaceutskoj industriji i medicini dobro zarađuje. Uostalom, ljekarska je struka jedan od bolje plaćenih poslova za mlade stručnjake bez iskustva.

Poprilična je i minimalna plata, prema informacijama objavljenima na kununu.com, ona iznosi 62.000 eura godišnje.

Kako analiza portala pokazuje, prostora za napredak takođe ima mnogo.

Medicinski savjetnik u Njemačkoj može da zaradi do 137.100 eura godišnje. Poslodavci s najvišim platama za medicinske savjetnike su Roche, HEXAL AG, Boehringer Ingelheim i AstraZeneca GmbH.

Na drugom mjestu ljestvice slijedi zanimanje advokat. Sa 83.200 eura godišnje ovaj je posao definitivno jedan od najbolje plaćenih. Opet, raspon plata je ekstreman. Dok je minimalna plata 37.800 eura godišnje prema analizi, do 146.400 eura mogu dobiti iskusniji advokati za svoj rad. Početne plate advokata u Njemačkoj sa manje od tri godine radnog iskustva kreću se između 37.800 eura i 59.520 eura.

S razlikom od samo 900 eura, na trećem mjestu slijedi zanimanje pilota. U prosjeku piloti u Njemačkoj zarađuju 82.300 eura, navodi kununu. Zavisno od iskustva i djelatnosti, raspon plata je veliki, između 28.500 eura i 159.100 eura.

Međutim, ono što ovdje iznenađuje je relativno nizak nivo zadovoljstva platom. To je 56 odsto, dok je za medicinske savjetnike 78, a za advokate 72 odsto.

Portal kununu.com analizirao je koliko zaposleni u Njemačkoj stvarno zarađuju na osnovu više od 500.000 podataka o platama, prenosi.

Podatke za analizu dali su zaposleni za 2021. i 2022. godinu pa možemo reći da nude prilično svjež uvid u to koliko se zarađuje u Njemačkoj. Osim toga, pri ocjenjivanju se gledalo samo na primanja zaposlenih na puno radno vrijeme.

(Izvor:Agencije)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Newsletter Signup

Copyright © 2023 Press Portal. All rights reserved.

Connect
Newsletter Signup