Connect with us

Društvo

Specijalna tortura u specijalnom sektoru – puška u ustima, kesa na glavi…

– Policijska tortura nad Stefanom Markovićem trajala je 12 sati, odvođen je u ,,specijalno odjeljenje” gdje je podvrgavan raznim metodama mučenja, od stavljanja puške u usta, kese na glavi, skidanja golog…Podgoričko Osnovno državno tužilaštvo od 2020. godine nije preduzelo niti jednu radnju u konkretnom predmetu. Saslušanje osumnjičenih u tom slučaju počelo nedavno, i to nakon mog obraćanja tužilaštvu – kazala je njegova pravna zastupnica, advokatica Sanja Bojanović.

Vijestima su iz Tužilaštva saopštili da je predmet formiran i da je izviđaj u toku.

Marković je jedan od optuženih, pa pravosnažno oslobođenih za bombaški napad na kuću službenika spuškog zatvora Saše Burića početkom februara.

– Ukazujem da je 2020. godine, a zbog krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti na štetu službenika ZIKS-a Saše Burića, moj klijent bio potvrgnut ozbiljnom mučenju i zlostavljanju od strane službenika Uprave policije, sve u cilju iznuđivanja iskaza, odnosno priznanja izvršenja krivičnog djela učinjenog na štetu službenika ZIKS-a. U tom postupku, moj klijent Stefan Marković je pravosnazno oslobođen, i u istom postupku sam ga zastupala. Tužilaštvo je, s druge strane, pokrenulo postupak zbog krivičnog djela zlostavljanja učinjenog na štetu mog klijenta, i od 2020. godine taj predmet nosi oznaku Ktr – što znači ‘krivični upisnik za razne predmete’. Dakle, ovaj predmet do danas nije dobio ni osumnjičena lica. Odnedavno, predmet je dodijeljen u rad drugom tužiocu – kazala je Bojanović

Advokatica Bojanović je podsjetila da je Marković pravosnažno oslobođen presudom Osnovnog suda u Podgorici od 7. maja 2021. godine, kod sudije Rada Ćetkovića, a zbog krivičnog djela – izazivanje opšte opasnosti, u sticaju sa krivičnim djelom – nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Optužnica protiv Stefana Markovića, Miljana Dujovića, Nikole Cupaća, Zorana Perovića i Edmonda Mustafe podignuta je 10. septembra 2020. godine, od strane Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici.

– Što se tiče dokaza da je preživio torturu, vršen je pregled od strane ljekara UIKS-a, na osnovu čega je kasnije rađeno vještačenje po vještaku medicinske struke koji je našao da upotreba elektrošokera na mjestu kontakta može dovesti do tačkastih električnih biljega vidljivih spolja na koži u vidu bjeličastih ili crvenkastih promjena, dok bolovi u slabinskom dijelu su u vezi sa zadobijenim udarcima u predjelu tijela. Osnovni nalaz rađen je 4. 2. 2021. godine, za potrebe predmeta koji se vodi kod Osnovnog suda u Podgorici, a dopunski nalaz je rađen 20. 6. 2022. godine za potrebe predmeta pokrenutog kod ODT-a zbog krivičnog djela – zlostavljenje, vršenog na štetu Stefana Markovića. Tortura vršena na Stefanom trajala je 12 sati, on je odvođen u ‘specijalno odjeljenje’ gdje je podvrgavan raznim metodama mučenja, od stavljanja puške u usta, kese na glavi, skidanja golog, fotografisanja, upotrebe elektrošokera po raznim djelovima tijela i slično – izjavila je advokatica Bojanović.

Podsjećamo, portal Libertas objavio je nedavno da su pripadnici nekadašnjeg Odsjeka za posebnu operativnu podršku Uprave policije činili, prisustvovali ili su znali da se čine krivična djela torture nad uhapšenim ljudima.

Ta redakcija pozvala se na nalaze Europola i transkripte razgovora nekih od policajaca. Pišu da je taj odsjek bio pod komandom Mirka Banovića, a da su u njemu bili Petar Lazović, Predrag Jestrović, Jugoslav Raičević, Slobodan Mićković, Ivan Đoković, Ivan Stamatović, Željko Radunović, Dražen Miranović, Sead Luboder, Vuk Šuković, Momo Mirković, Mirko Đukić, Milorad Mitrović i Neško Jaredić…

Sudeći prema komunikacijama koji su neki od njih imali preko kriptovanih telefona, oni su otimali ljude i držali ih u svojim, takozvanim, štek stanovima, tukli ih, stavljali pištolj u usta, mučili ih strujom, gušili ih, prijetili im i omalovažavali ih i prema njima nečovječno postupali.

Nekadašnji šef Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Zoran Lazović, krajem januara 2021. godine nazvao je ,,naknadnom pameću” tvrdnje pojedinih advokata o brutalnom premlaćivanju njihovih klijenata od batinaškog odreda koji je radio u sklopu tog policijskog odjeljenja.

U međuvremenu, všiteljka dužnosti vrhovne državne tužiteljke, Tatjana Begović, rukovodiocima svih državnih tužilaštava uputila je dopis kojim ih obavezuje da hitno intenziviraju rad u predmetima policijske torture i da Vrhovnom državnom tužilaštvu (VDT) dostavljaju kvartalne izvještaje o postupanju.

U određenim predmetima, kako je istaknuto, Begović je preduzela konkretne radnje o kojima zbog prirode postupaka, u ovoj fazi, dodaju, ne mogu biti saopšteni detalji.

-Vršiteljka dužnosti vrhovne državne tužiteljke, takođe je, rukovodioce državnih tužilaštava, podsjetila da je i u prethodnom periodu Vrhovno državno tužilaštvo ukazivalo na neophodnost preduzimanja mjera i radnji u cilju postizanja hitne, nezavisne i djelotvorne istrage u svim slučajevima kada postoji osnov sumnje da je došlo do povrede ljudskih prava garantovanih članom 3 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i sloboda (zabrana mučenja) – navedeno je u saopštenju Vrhovnog državnog tužilaštva.

Iz VDT podsjećaju da je na neophodnost hitne, nezavisne i djelotvorne istrage ukazivano je naročito u slučajevima kada je krivično djelo – zlostavljanje, mučenje, teška tjelesna povreda, učinio policijski službenik, odnosno službenik Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

(Izvor:Agencije;Vijesti)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Newsletter Signup

Copyright © 2023 Press Portal. All rights reserved.

Connect
Newsletter Signup