Connect with us

Politika

Prvo zasijedanje Romskog parlamenta 6. aprila u Plenarnoj sali Skupštine Crne Gore

 – Sjednica Romskog parlamenta, koja se organizuje povodom 8. aprila, Međunarodnog dana Roma, održaće se u u četvrtak, 6. aprila 2023. godine u 12 sati, u Plenarnoj sali Skupštine Crne Gore. Polazeći od činjenice da Romi i Egipćani predstavljaju najugroženiju i najviše marginalizovanu manjinsku zajednicu u Crnoj Gori, Skupština Crne Gore ovim događajem želi dati doprinos otvaranju ove teme na najvišem nivou kako bi se sagledale dosadašnje aktivnosti preduzete na unapređenju položaja ove ranjive populacije, ali i svi izazovi sa kojima se suočavaju i na čijem rješavanju je neophodno zajednički i sinhronizovano raditi u predstojećem periodu – navedeno je u saopštenju Skupštine.

Odbor za ljudska prava i slobode, u saradnji sa Ministarstvom ljudskih i manjinskih prava i Zaštitnikom ljudskih prava i sloboda Crne Gore, pod pokroviteljstvom predsjednice Skupštine Crne Gore, po prvi put organizuje zasijedanje Romskog parlamenta.

Uvodna izlaganja na sjednici Romskog parlamenta imaće predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović, ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Gjeka, zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Siniša Bjeković i nacionalni koordinator za praćenje sprovođenja Strategije socijalne inkluzije Roma i Egipćana u Crnoj Gori 2021-2025. godine Sokolj Beganaj, dok će moderator biti predsjednik Odbora za ljudska prava i slobode Jovan Jole Vučurović.

Nakon uvodnih izlaganja, predstavnici nevladinih organizacija i pripadnici romsko-egipćanske populacije, koji se bave zaštitom prava Roma i Egipćana, postavljaće pitanja na koja će odgovarati predstavnici Ministarstva prosvjete, Ministarstva ljudskih i manjinskih prava, Ministarstva pravde, Ministarstva zdravlja, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva rada i socijalnog staranja, Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i potpredsjednica Skupštine Crne Gore Branka Bošnjak.

(Izvor:Agencije)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Newsletter Signup

Copyright © 2023 Press Portal. All rights reserved.

Connect
Newsletter Signup