Connect with us

Politika

Milatović: Svako vidi ono što želi, ja sam vidio pobjedu sa crnogorskim i evropskim zastavama

– Zamislite, nakon 34 godine jednog skoro pa kvazi diktarskog režima srušite. To je bio istorijski dan za Crnu Goru. Upravo je Đukanović bio na čelu Crne Gore kada smo mi, kao zemlja, kaskali u evropskim integracijama. Da je on htio, mi bismo danas bili u Evropskoj uniji, a bilo je suprotno. U nedjelju je pobijedila evropska Crna Gora- kazao je novoizabrani predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović za hrvatski Dnevnik.

Komentarišući slavlje na crnogorskim ulicama nakon njegove pobjede, rekao je da ,,svako vidi ono što želi”.

– Ja sam vidio dostojanstvenu pobjedu sa crnogorskim i evropskim zastavama – poručio je Milatović. 

Dodao je da je on čvjek koji je evropski političar.

-Zato sam tako snažno i pobijedio režim. Mislim da Crnu Goru čeka još snažnija evropska budućnosti da se više nikada ne vratimo u retoriku prošlosti čiji je simbol u Crnoj Gori ipak bio Đukanović, koji je ponikao u ratnim 90-im godinama -, rekao je Milatović.

Komentarišući podršku Vojislava Šešelja, kao i srpske pravoslavne crkve, Milatović je rekao da se od Šešelja više puta ograđivao.

-Podsjetio sam crnogorsku i regionalnu javnost da je upravo Šešelj Đukanovićev ratni drug. Šešelj je bio na prvoj inauguraciji Đukanoviću ’98. Znate, gospodin Šešelj i ja smo dva različita svijeta – odgovorio je Milatović.

Kada je u pitanju podrška SPC, Milatović kaže da je Mitropolija crnogorsko-primorska ,,prošla torturu Đukanovićevog režima”.

-Upravo je Đukanović bio taj koji je pitanje crkve uveo u svakodnevnu crnogorsku politiku prije par godina. Pitanje crkve je stavljeno ‘ad acta’. To je vrlo važno jer ćemo sada imati priliku da se snažno okrenemo suštinskim temama koje zanimaju građane. To su borba protiv kriminala i korupcije – znate da je Crna Gora od Evropske komisije bila okarakterisana kao zarobljena država-, kazao je Milatović.

Novi predsjednik Crne Gore je kazao i da su mu prioriteti unaprjeđenje životnog standarda, kao i ubrzanje evropskih integracija.

-Ja sam stipendista američke vlade, njemačke Fondacije Konrad Adenauer, magistrirao sam na Oxfordu kao stipendista britanske vlade. Živio sam u šest zemalja Evropske unije. Vjerujem i djelujem u kontekstu zapadnih vrijednosti. Crna Gora će sa mnom postati još kredibilniji NATO partner nego što je to do sada bio slučaj- istakao je Milatović.

Na pitanje hoće li izaći iz zajedničkih vježbi NATO saveza, Milatović je ponovio da će djelovati prema tome da Crna Gora postane njihov kredibilniji partner.

Kaže da misli kako će nakon parlamentarnih izbora dobiti snažnu političku vladu koja će biti proevropska, te da će on kao predsjednik, uz pomoć crnogorske vlade, uvesti zemlju u Evropsku uniju u idućih pet godina.

-Očekujem snažnu podršku Hrvatske. Mislim da je imamo. Očekujem i podršku Slovenije, mislim da i to imamo- rekao je Milatović.

Na pitanje hoće li prvo ići u Beograd ili Brisel, Milatović je istakao da će ,,zbog simbolike, prvo putovanje bit Brisel”.

Dodao je i da je u razgovoru sa slovenskom predsjednicom spomenuta i Ljubljana, kao putovanje nakon toga.

-Mislim da će Slovenija biti snažan mentor na crnogorskom evropskom putu. Mislim da Crnoj Gori trebaju dobrosusjedski odnosi sa svim zemljama zapadnog Balkana. Odazvaću se i da posjetim Beograd zaključio je Milatović.

(Izvor:Agencije)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Newsletter Signup

Copyright © 2023 Press Portal. All rights reserved.

Connect
Newsletter Signup