Connect with us

Politika

Đurović: Ponašanje Đukanovića neprihvatljivo,blokira nas

– Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović odbija da proglašava zakone koje Skupština usvaja, što je neprihvatljivo ponašanje. Đukanoviću su na proglašenje upućene ratifikacije međunarodnih ugovora o realizaciji važnih infrastrukturnih projekata koje je parlament izglasao 20. marta, kao i ponovo izglasane izmjene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi. Međutim, on odbija da postupi po njima. Niti ih vraća niti proglašava. Imamo ozbiljnu situaciju blokade institucije i sistema i smatram to neprihvatljivim ponašanjem predsjednika države – kazala je predsjednica parlamenta, Danijela Đurović.

Dodala je da očekuje od novoizabranog predsjednika države da nakon inauguracije poštuje odluke parlamenta i proglasi zakone koji su na čekanju.

Sjednica Skupštine Crne Gore u srijedu je počela je raspravom o izmjenama Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, koje su predložili poslanici Socijalističke narodne partije.

– Naš prijedlog je da se stvore uslovi da bivši radnici KAP-a mogu ostvariti penziju. Smatramo da se oni ovim izmjenama dovode u isti položaj sa radnicima koji su ovo pravo ostvarili u prethodnom periodu – kazao je poslanik SNP-a Bogdan Božović.

Poslanik DF, Branko Radulović, kazao je kako podaci govore da je sistem neodrživ, naročito kada je u pitanju odnos zaposlenih i penzionera, ali i broj angažovanih u javnoj administraciji.

– Ovo je katastrofa i ovo ovako više ne može, ovo je rezultat tridesetogodišnje politike, ali i nedovoljne reformske politike prethodne i sadašnje Vlade – poručio je Radulović.

Tokom sjednice, došlo je do rasprave između Maksima Vučinića (DF) i Đurović i Paunović.

Vučinić je kazao kako predsjednica Skupštine nije stavila u proceduru nacrt Zakona o podršci žrtvama tranzicije, koji je on predao, te da za to nije dobio podršku 43. Vlade. Dok je Đurović istakla kako joj taj akt nije stizao, Paunović je rekla da univerzalan zakon tog tipa nije pravno moguć.

Nakon toga je uslijedila i rasprava o izmjenama Zakona o gimnaziji, no u tim momentima u plenarnoj sali jedva da je bilo nekoliko poslanika.

Time je i završen današnji dio sjednice, a naredni slijedi 11. aprila.

(Izvor:Agencije)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Newsletter Signup

Copyright © 2023 Press Portal. All rights reserved.

Connect
Newsletter Signup