Connect with us

Društvo

Blažo Jovanić nudi 768.000 eura garancije za slobodu

Bivši predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić ponudio je novo jemstvo u iznosu od 768.000 eura u nepokretnostima, kako bi se sa slobode branio od optužbi Specijalnog tužilaštva da je u više navrata zloupotrijebio službeni položaj u osam stečajnih postupaka.

Ponudu za jemstvo razmatrao je sudija Višeg suda u Podgorici Zoran Radović.

Jovanić je krajem prošle godine ponudio 442.000 eura vrijednu imovinu na ime garancije da neće pobjeći ukoliko sud donese odluku da se pusti iz pritvora.

U januaru je za Jovanića, član njegove šire porodice na ime garancije ponudio dodatnih192.000 eura vrijednu imovinu, ali kako Specijalno tužilaštvo nije dalo pozitivno mišljenje Viši sud je odbio i ovo jemstvo.

U trećem navratu, krajem februara, porodica Jovanića je za njegovu slobodu ponudila dodatnih 134.000 eura garancije u nekretninama.

Jovanić je ukazao da pored imovine koju predlaže kao garanciju, argumenti koje bi sud trebao uzeti prilikom odlučivanja su da je otac troje djece koje izdržava, da je zaposlen, da je bio predsjednik Privrednog suda.

Jovanić je uhapšen 9. maja prošle godine i od tada se nalazi u pritvoru.

Suđenje je zakazano za 5. maj u podgoričkom Višem sudu.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva bivši predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić se tereti da je uz pomoć 11 pripadnika kriminalne organizacije, među kojima su stečajni upravnici, procjenitelji i vlasnici firmi za obezbjeđenje u stečajnim postupcima, nezakonito oštetio osam kompanija za više stotina hiljada eura.

Pored Jovanića zbog stvaranja kriminalne organizacije i više krivičnih djela zloupotrebe službenog položaja na optužnici su stečajni upravnici Saša Zejak, Snežana Jović, Sanja Lješković, Ranko Radinović, Sreten Mrvaljević, vlasnici firmi za obezbjeđenje Pavić Globarević, Stana Čelebić i Darko Perović, procjenitelji Omer Markišić i Dejan Golubović, vlasnici kompanije ,,Ogimar“ Danijela i Dušan Laković.

Na optužnici su i kompanije ,,Titan security“ d.o.o. Podgorica, ,,Securitas Montenegro“ d.o.o. Podgorica, ,,Top force system“ d.o.o. Nikšić i ,,Ogimar MNE“ d.o.o. Podgorica.

Jovanić se tereti da je tokom 2015. godine organizovao kriminalnu organizaciju čiji su pripadnici postali naprijed navedeni stečajni upravnici, procjenitelji i vlasnici kompanija za obezbjeđenje i više drugih, za sada nepoznatih lica, navodi se u saopštenju koje potpisuje specijalni tužilac Vukas Radonjić.

Ova kriminalna organizacija je, prema dokazima SDT-a, djelovala do aprila prošle godine radi sticanja nezakonite dobiti uz pomoć privredne i poslovne strukture. Osim toga, iz SDT-a navode da je postojao i uticaj kriminalne organizacije na sudsku vlast i na druge važne društvene i ekonomske činioce.

Jovanić se tereti da je kao predsjednik Privrednog suda uz pomoć ostalih okrivljenih pribavljao imovinsku korist, kroz nezakonito uvećavanje troškova stečajnih postupaka, njihovim odugovlačenjem i nepotrebnim angažovanjem saradnika, advokata, procjenitelja i sudskih vještaka i kompanija za pružanje usluga fizičkog obezbjeđenja imovine stečajnih dužnika.

(Izvor:Agencije;Pobjeda)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Newsletter Signup

Copyright © 2023 Press Portal. All rights reserved.

Connect
Newsletter Signup