Connect with us

Region

Tačijev advokat: Zločine počinili „odmetnuti elementi“

Odbrana bivšeg komananta OVK Hašima Tačija tvrdi pred sudom u Hagu da on 1998-99 nije imao komandu i kontrolu nad OVK, niti nad ,,odmetnutim elementima” te paravojske koji su počinili zločine nad Albancima, Romima i Srbima.

U uvodnoj riječi, branilac Greg Kiho je kazao da Tači ne negira da su „zločine počinili neki Albanci“, ali „odbacuje da je to bila politika vodjstva OVK“ i da su zlodjela bila sistematska i raširena. Istovremeno, odbrana je tvrdila da „Hašim Tači nije kontrolisao OVK, već su to su radili komandanti operativnih zona“.

-Lokalni nivo (OVK) je imao moć. Nije bilo efektivne komande i kontrole nad  OVK. Ko je imao komandu i kontrolu nad centrima za pritvor? Odgovor je jasan: ljudi na lokalnom nivou i komandanti operativnih zona (OVK). Nasilje nije bilo proizvod navodnog udruženog zločinačkog poduhvata, nego je bilo posledica osvete, namirivanja računa i sveopšteg bezakonja. Osveta za srpske zločine je bila glavni motiv za nasilje- tvrdio je Tačijev advokat.

Sam Tači, kao „politički direktor OVK“, kako je rekao njegov branilac, „nije imao motiv da učestvuje u bilo kakvim zločinima“.

-On je znao da uspeh OVK zavisi od podrške Zapada, a naročito SAD- dodao je.

Optužnica Tačija (54) i trojicu saoptuženih članova Glavnog štaba OVK tereti za zlodjela u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih su 102 ubijena, od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Nasilje i zlodjela posle povlačenja srpskih snaga 1999, po odbrani, „nisu bili u Tačijevom interesu“, jer je on znao da će to napraviti štetu Kosovu u borbi za nezavisnost i međunarodno priznanje. Branioci su prikazali snimke na kojima Tači poziva Srbe da se vrate na Kosovo, osuđuje zločine, a Albance da ne pribjegavaju nasilju. Tači je, pritom, znao da su, kao uslov za podršku, SAD još 1998. zatražile, pored ostalog, zatražile da OVK „ne napada civile“.

U 10 tačaka, Tači, Veselji (55), Seljimi (52) i Krasnići (72) optuženi su za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dvije tačke) i ubistva (dvije tačke).

Ta krivična djela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovječnosti, a u četiri tačke kao ratni zločini. Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu.

(izvor:Agencije)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Newsletter Signup

Copyright © 2023 Press Portal. All rights reserved.

Connect
Newsletter Signup